Neiskorišćen novac štetan

Izvještaj Instituta GAP konstatuje da Vlada Kosova ne čini dovoljno u realizaciji kapitalnih investicija, zbog čega je ekonomija pretrpjela veliki udarac.

Predsjednik Kosovske poslovne alijanse Agim Shahini i bivši ministar finansija Kosova Haki Shatri smatraju da Vladi Kosova ekonomski razvoj nije prioritet.

Shatri je ocijenio da Kurtijeva vlada nije pokazala posvećenost u prevazilaženju ekonomske krize i da ne poštuje Zakon o budžetu, jer su ulaganja smanjena.

"Ova Vlada, u pogledu ekonomskog razvoja, nije pokazala nikakvu posvećenost i nije preduzela ništa da to prevaziđe i unapredi ekonomski razvoj. S druge strane, preduzeli su neke radnje sredstvima koje su dobili od građana, pretvarajući ih u vidove pomoći, a tim oblikom misle da su oprali 'dug' građanima, međutim to su sredstva građana koja su dobili u vidu PDV-a i raznih poreza", rekao je Shatri.

Dodaje da je izvršna vlast na Kosovu zanemarila ekonomski razvoj baveći se drugim oblastima.

Kako navodi, za privredu je u 2020. godini utrošeno 20 odsto budžeta, a 2021. taj iznos je pao na 15 odsto, a na tom nivou ostao je i u 2022.

Ističe da to pokazuje da je ekonomski razvoj ostao po strani u odnosu na druge oblasti.

Predsjednik Kosovske poslovne alijanse Agim Shahini kritikovao je nedostatak velikih, kapitalnih investicija, dodajući da zadržavanje sredstava namjenjenih kapitalnim investicijama šteti ekonomskom razvoju.

"Zaista, ostaci neiskorišćenih novčanih rezervi, a to je oko 760 miliona eura, govore da su kapitalne investicije zastale i da je to izuzetno štetno po razvoj privrede, jer kada nema kapitalnih investicija dolazi i ekonomski pad i mi od 2021. do 2022. godine imamo drastičan pad sa 10,7 odsto na tri. To je u nedostatku kapitalnih investicija i u nedostatku stranih investicija", rekao je Shahini.

Dodaje da je rast koji je nastao, posvećen potrošnji i izvozu.

"Da imamo više investicija, sigurno bi ekonomska situacija građana i privrede bila mnogo bolja", kaže on.

Shahini kaže da je Kosovo izgubilo oko milijardu eura i precizira da je ulaganje stalo, a na drugoj strani je povećana devalvacija novca.

Prema njegovim riječima, novac koji ostane neiskorišćen je štetan i uvijek nosi opasnost po državu.

"Polazeći od toga da smo prošle godine izgubili 118 miliona eura Penzionog fonda, danas imamo i banku bez guvernera, a moraju se brzo donositi odluke. Sredstva koja budžet Kosova ima, treba što prije staviti u funkciju, jer može biti samo koristi od 700 miliona eura koji su u rezervi. U javnim radovima bi moglo da učestvuje oko 1.000 kompanija, koje su obustavile sve radove na državnim putevima", kaže Shahini.