Institut za pravosuđe

Kosovo tokom 2022. godine nije postiglo očekivane rezultate u borbi protiv korupcije, koja ostaje izazov za pravosudni sistem, pokazao je izvještaj “Neuspjeh pravosuđa u borbi protiv korupcije“ Kosovskog instituta za pravosuđe, prenela je Gazeta express.

Prema nalazima iz izvještaja, koji je predstavljen, državni tužilac je nazadovao u rješavanju slučajeva korupcije, jer je broj neriješenih predmeta značajno povećan, što je slučaj i u sudovima.

Viši istraživač ovog Instituta, Gezim Shala rekao je da je državni tužilac prošle godine riješio 826 slučaja, od 1.140 koliko je primio.

On je naveo i da je državni tužilac tokom prošle godine optužio 98 osoba za različita krivična djela korupcije. Najviše optužnica podiglo je Specijalno tužilaštvo Kosova (25), a zatim Osnovno tužilaštvo Prištine (19), dok je najmanji broj optuženih za korupciju pred Osnovnim tužilaštvom u Uroševcu (3).

Međutim, od 98 optuženih za korupciju, samo njih osam pripada “visokom profilu”, od kojih je samo jedan optužen za vrijeme svog mandata, naveo je Shala.

U  pogledu dokaza Tužilaštva, Shala je konstatovao da su od 20 optužnica koje su analizirali, odabranih metodom slučajnog izbora, utvrdili da ni u jednoj od njih državni tužilac nije primenio “prikrivene mjere” tokom istrage.

Dodao je da državni tužilac vodi administrativnu istragu u slučajevima korupcije, a ne krivičnu.

Istraživač Lavdim Makshana rekao je da je došlo do nazadovanja u pogledu efikasnosti postupanja sudova u slučajevima korupcije i da prvostepeni sudovi nisu uspjeli da riješe onoliko predmeta koliko su prihvatili, pa se, samim tim, povećao broj neriješenih slučajeva.

Naveo je da su sudovi početkom 2022. godine imali u radu 275 slučajeva korupcije, a i pored cilja da se taj broj smanji, na kraju prošle godine broj je povećan za osam predmeta, dok je broj optuženih porastao na 11 osoba.

Dodao je da je zabilježeno nazadovanje i u pogledu efikasnosti u rješavanju predmeta u Apelacionom sudu, jer je na početku 2022. bilo osam zaostalih neriješenih predmeta, a na kraju prošle godine – 19.

Kada je riječ o kaznenoj politici u slučajevima korupcije, u većini slučajeva izrečene kazne su novčane, a blage i niske kazne šalju negativnu poruku građanima, konstatuje se u Izvještaju.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express