Godišnje okupljanje VV-a

Premijer Albin Kurti izjavio je da Kosovo prvi put ima vladu bez ikakve veze sa organizovanim kriminalom i dodao da bi bilo šampion u borbi protiv krininala da su tužioci i sudije hrabrije.

"Prvi put Kosovo ima vladu bez ikakvih veza sa organizovanim kriminalom. Naprotiv, sada se organizovani kriminal, na sjeveru i na jugu, plaši vlasti: ili bježe ili se predaju. Samo da su tužioci malo hrabriji, a sudije malo vrijednije, mogli bismo od balkanskih šampiona da postanemo šampioni Evrope“, rekao je Kurti na godišnjem okupljanju Pokreta Samoopredjeljenja.

Dodao je da su neophodna reforma pravosuđa.

"Za ove reforme biće potrebno nekoliko godina kako bismo imali rezultate, ali su one neophodne da bi se regulisalo i garantovalo dobro funkcionisanje pravosuđa, koje treba da bude jedan od stubova naše demokratije", naveo je Kurti.

Kurti je naveo i da ekonomski podaci pokazuju da ima prostora za optimizam, jer Kosovo ima najveći privredni rast u regionu.

"Naravno, znamo da ima i poteškoća, jer smo krenuli sa veoma niskog starta, ne sa nule, već iz minusa. Ali, ima i razloga za slavlje. Ovo je bila godina naše napredne vlasti sa institucionalnom stabilnošću, koja je borbu protiv korupcije pretvorila u ekonomski rast, a slobodu građana u društveni razvoj", rekao je Kurti.

Dodao je da budžet za 2024. godinu za 35 odsto veći od 2021.

"A, u narednoj godini bruto domaći proizvod biće preko 10 milijardi ili 50 odsto veći nego pre tri godine", poručio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online