Kredibilitet

Uprkos višestrukim odlaganjima izbornog dana i rokova za ovjeru kandidatura, politički subjekti, posebno oni srpske zajednice, nisu izrazili volju da učestvuju na izborima.

Štaviše, u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku, gdje srpska zajednica čini više od 90 odsto stanovništva, nema prijavljenih kandidata iz srpske zajednice.

Ovakva situacija će definitivno potkopati legitimitet institucija koje će proizaći iz izbora, jer ne garantuje fer predstavljanje srpske zajednice.

S tim u vezi, budući da Srpska lista obično ima podršku velike većine birača na ovim prostorima, naravno da će njihova odluka da ne učestvuju na izborima imati višedimenzionalne efekte.

Oni mogu biti niska izlaznost, ali i osporavanje legitimnosti izbornog ishoda, i na kraju tehničko upravljanje procesom.

S druge strane, 10 dana prije glasanja, CIK još nije objavila konačnu listu biračkih centara, zbog problema sa pristupom javnim zgradama na sjeveru.

Ovo predstavlja jasno kršenje zakona i podriva kredibilitet izbora, jer će biti mnogo problema sa biračima koji neće znati gdje će moći da ostvare svoje osnovno pravo.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, generalno, bezbjednosna situacija u četiri sjeverne opštine i dalje je krhka, iako postoji prilično značajan napredak u poređenju sa situacijom iz decembra 2022.

Ostavke srpskih policajaca u tim opštinama predstavljaju značajnu poteškoću za garantovanje bezbjednosti, posebno tokom izbornog procesa.

A u skladu sa međunarodnim standardima o izborima, stvaranje bezbjednog okruženja je suštinski preduslov da se obezbjede slobodni i fer izbori.

Piše: Eugen Cakolli, Kosovski demokratski institut

Izvor: BBC na srpskom