Politički analitičar

Politički analitičar Shkelzen Maliqi smatra da se izbori u četiri opštine na sjeveru Kosova neće održati 23. aprila, ukazujući da trenutna situacija nije povoljna za sprovođenje glasanja, prenosi Gazeta blic.

Maliqi je rekao da će izbori vjerovatno biti odloženi ne samo zbog bojkota Srpske liste već i zbog nedostatka osnovnih uslova za njihovo sprovođenje.

On je rekao da bi čak i kad bi na izborima učestvovalo samo nekoliko partija, albanskih, bosanskih i nekih srpskih partija "koje nisu u režiji Beograda", procenat birača bi bio veoma mali, vjerovatno ispod pet odsto. Ističe da bi bilo bolje da izbori ne budu održani, bez postizanja političkog dogovora koji bi omogućio uključivanje Srpske liste.

„Kada su Srbi izašli iz institucija Kosova, oslobodili su i izborne i nadzorne komisije. Gdje će biti biračka mjesta nije jasno, obično su se otvarala u školskim objektima, ali sada je gotovo izvesno da će biti opstrukcija od strane direkcija škola, pa se postavljanje glasačkih kutija možda neće ni dozvoliti. Iz CIK-a stižu informacije da se ispituju alternativni scenariji glasanja, ali teško da će se za kratko vrijeme koje je preostalo moći obezbjediti regularnost i legitimitet glasanja", smatra Maliqi.

On je dalje dodao da Beograd ovakvim manevrima koje radi na sjeveru zemlje želi da dobije na vremenu kako bi se odložila implementacija Ohridskog sporazuma.

„Vjerujem da izbori neće biti održani 23. aprila, ali će kosovske vlasti još nekoliko dana insistirati da se poštuju zakonske procedure kako bi krivica za neuspjeh ostala na odgovornosti i sitničavosti Beograda, jer Vučić i posleij postizanje Ohridskog sporazuma opstruira normalizaciju situacije podržavajući krajnji zahtjev Srpske liste da se izbori ne održe bez prethodnog uspostavljanja Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom. A pošto opštine na sjeveru ne funkcionišu od novembra, nema načina da se napravi Asocijacija, raspisani su izbori da se te opštine ponovo funkcionišu", naveo je Maliqi.

On kaže da je za izlazak iz ove situacije potrebna ponovo intervencija SAD i EU.

„Da bi se krenulo iz nove blokade, mora se ponovo aktivirati diplomatsko-kaznena interventna kampanja SAD i EU, koji već pokušavaju da ubrzaju proces izrade statusa Asocijacije, i mora se postići dogovor za ovaj koncept, onda dolaze izbori. Ova dinamika nužno zahtjeva odlaganje izbora, možda i do jeseni ove godine, kako bi se čitav proces vodio u nekoliko koraka. Dakle, prvo dolazi koncept Asocijacije u državnim okvirima Kosova, zatim dolaze izbori, a u trećem koraku funkcionalizacija Asocijacije sa izabranim ljudima. Paralelno, svi ostali sporazumi postignuti u Briselskom dijalogu treba da se primjenjuju, jer je to dogovoreno u Briselu i Ohridu. Ali ovo je optimističan i optimalan scenario, ako se Zapad angažuje", kaže Maliqi.

Drugi scenario je, navodi on, eksplozija nezadovoljstva i destabilizujuća kriza.

"Prije svega, očekuju se nemiri na sjeveru inspirisani organizovanim kriminalom vezanim za srpsku i prorusku politiku. Destabilizujuće reakcije mogle bi da dođu i od unutrašnjih dešavanja u Srbiji u kojima desničarska opozicija, i ne samo ona, vidi šansu da svrgne Vučića sa vlasti. Ovo može da kompromituje srpski režim pred međunarodnom zajednicom, ali je i opasnije za nas. Vlada Kosova i opozicione stranke u svojoj strategiji ne treba da računaju na sebe i lažno suverene da će imati koristi od devijacija srpske politike, bez bliskih i čestih konsultacija sa SAD i EU. Nemojte da nastavljate juriš sa onom tvrdoglavošću i bahatom politikom, koja je prošle godine stvorila uvjerenje da premijer Kurti ne sarađuje sa Zapadom, već se smatrao dijelom problema. Sada kada se umorio i postao pragmatičar, mora da popravi pristup u dobroj vjeri prema Zapadu“, rekao je Maliqi.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic