Opterećenje

Bivši ministar unutrašnjih poslova Bejtush Gashi rekao je da će nedavni događaj na sjeveru Kosova, kada je zbog ranjavanja Srbina Milana Jovanovića, tužilaštvo odredilo pritvor od 48 sati za četvoricu policajca, Srbija iskoristiti iskoristiti u svoju korist, prenosi Koha.

Gashi je rekao da je Srbija uvijek spremna da kreira scenarije koji joj omogućavaju da stvori usluge od međunarodnih posrednika kako bi unapredila svoju agendu u pogledu konačnog rješavanja statusa ovog dijela Kosova i najnoviji slučaj joj pomaže u tom pogledu.

“Pitanje rješavanja tog dijela i dogovora koji će uslediti, stvoriće scenarije povoljnije pozicije u dijalogu koji je uz intervenciju Evropske unije krenuo svojim smjerom. Srbija je uvijek spremna da kreira scenarije koji joj omogućavaju da dobije usluge od međunarodne zajednice da proguraju agendu konačnog rješenja statusa tog dijela. U tom pravcu, nažalost, nedavni događaji koji su se tamo desili idu u prilog toj agendi za koju se Vlada Srbije dugo pripremala. To će biti iskorišćeno kao slučaj koji ide u prilog politici u koju je Vlada Srbije dugo ulagala”, rekao je on.

Gashi dodaje da se posljednji slučaj dogodio kao posljedica nekih sporednih faktora o kojima se ne govori.

„Tamošnja policija radi prekovremeno, radi pod izuzetno velikim pritiskom i u tom smislu je čak i policijskim službenicima teško da obuzdaju adrenalin zbog preopterećenosti. Imaju preko 40 sati prekovremenog rada i to opterećenje često utiče na njihovo emocionalno stanje i reakciju u određenim situacijama. U takvim okolnostima treba sagledati i akte koji su na snazi kako bi policijska ovlašćenja bila naprednija”, rekao je on.

Gashi je to opisao kao politički problem, za koji je rekao da traži političko rješenje, jer, prema njegovim riječima, bezbjednosne institucije teško utiču na rješavanje ovog problema.

Slučaj koji se dogodio u utorak, prema Gashiju, šteti ugledu Policije Kosova i njenom integritetu.

“Prema mojoj procjeni, službenik za medije i službenik za komunikacije su u prvom izvještaju trebali biti vrlo pažljivi da stvore prostor, a ne da se okrive za konkretan slučaj. Policija treba da bude oprezna u pripremi službenih lica za komunikaciju na mjestu incidenta”, rekao je on.

On je ocjenio je da su reakcije Kfora i Euleksa bile uobičajene za ovakve situacije.

“Možda nam se čine grubi, ali to su standardne reakcije kada dođe do takvih situacija. Postoji promjena, povećanje kapaciteta, ali ne i sadašnji standardi komunikacije. Euleks je povećao broj i patrole kako bi stvorio bezbjednost za građane srpske zajednice. Prema informacijama koje imam, pripadnici Euleksa se povremeno kreću i ti pokreti su dekorativne prirode kako bi stvorili sigurnost za tamošnje građane da međunarodne institucije podržavaju zvaničnike Policije Kosova da stvore okruženje koje će biti bezbjedno za sve građana bez izuzetka. Dok NATO nisu potrebne dodatne obaveze zbog činjenice da situacija nije na takvom nivou da zahtjeva dodatno zalaganje, posebno nakon sastanka u Ohridu”, rekao je on.

Povodom održavanja vanrednih izbora u četiri opštine na sjeveru koji se očekuju 23. aprila, Gashi je rekao da će se to teško dogoditi zbog napetog ambijenta koji je stvoren.

"Izbore će biti teško održati u izuzetno napetom okruženju i teško će ih organizovati bez podrške međunarodnih bezbjednosnih institucija", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore