Pokrenuta peticija

Pripadnici srpske zajednice sa sjevera Kosova su 12. aprila sa protesta zatražili povlačenje specijalnih jedinica iz tog regiona, nakon što je ranjen njihov sugrađanin.

Protest je održan u Zvečanu, tačnije na glavnom putu koji je kod lokalnog stanovništva poznat pod imenom “kod Bistričkog mosta”.

Na tom mestu je stacionirana specijalna jedinica policije Kosova i tu se 10. aprila desio incident u kome je ranjena jedna osoba pod inicijalima M.J.

Lokalni Srbi su na protestu pokrenuli i peticiju za povlačenje kosovskih specijalaca.

Okupljeni su nosili parole "Evropo, pucaju po nama", "Ovde vam nije mesto", " Stefan, Miloš, Miljan, Milan, ko je sledeći'?"

Protestu su prisustvovali predsednik i potpredsednik Srpske liste, Goran Rakić i Igor Simić.

Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba koja deluje uz podršku Beograda, ranije je takođe zatražila povlačenje specijalne jedinice policije Kosova sa severa, što je i njihov jedan od uslova za povratak u kosovske institucije.

Protestne šetnje lokalnih Srba su najavljene i za naredne dane.

Policija Kosova, koja je prvo demantovala umešanost u incident, suspendovala je četiri policajca koja su navodno umešana u pucnjavu.

U međuvremenu je međunarodna zajednica zatražila hitnu istragu slučaja, a ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla) je rekao da su prve istražne radnje pokazale da se vozač nije zaustavio na signal policajca, te da je on pucao.

Zbog toga su, nakon intervencije Inspektorata policije i tužioca, četvorica službenika Policije uhapšena, te im je određena mera pritvora od 48 sati.

Kosovo je dodatne snage na sever rasporedilo nakon izlaska Srba iz kosovskih institucija. Radi se uglavnom o policajcima iz redova albanske zajednice, koje lokalno stanovništvo ne prihvata.