Hitna istraga

Udruženje novinara Kosova je osudilo fizički napad na novinara Valona Sylu, te zatražilo hitnu istragu i hapšenje napadača.

Syli je 11. aprila uveče ukazana ljekarska pomoć na Univerzitetsko kliničkom centru Kosova zbog povreda glave, koje je, prema navodima Udruženja novinara Kosova, zadobio kada su ga u Prištini napale tri osobe.

Napad se, kako se dodaje, dogodio nakon što je Syla napustio televizijski studio i sumnja se da su ga nepoznati napadači pratili do naselja Sunčani Brijeg u Prištini.

"Ovaj napad je potpuno neprihvatljiv i ozbiljan pokušaj ometanja i podrivanja slobode govora i medija na Kosovu", saopštilo je Udruženje.

Napad na Sylu je osudio i predsjednik Skupštine Kosova Glauk  Konjufca, uz ocijenu da se radi o "ozbiljnom kršenju slobode medija i ljudskih prava", te dodao da se takvi akti ne mogu tolerisati u demokratskom društvu.

"Oni (novinari) imaju pravo zagarantovano Ustavom i zakonima naše zemlje da svoju profesionalnu dužnost obavljaju bez straha i bez ikakve cenzure i spoljnih pritisaka", napisao je Konjufca na Facebook nalogu.

Novinar Syla je i decembra 2020. bio meta napada.

Izvještaj Human Rights Watch-a o ljudskim pravima za 2022. godinu ukazuje da su na Kosovu zabilježena 22 slučaja napada na novinare.

Takođe se dodaje da su istrage u slučajevima napada na novinare spore.