Namjerno ili nenamjerno

Bivši šef Privredne komore Kosova, Berat Rukiqi iz LDK, izjavio je da je upravljanje sopstvenim resursima i sredstvima isključivo u nadležnosti opština, ističući da aktuena vlada sprovođenjem novih mjera krši Ustav i pokazuje amaterizam, prenosi Klan Kosova.

Rukiqi kaže da se Ministarstvo finansija Kosova miješa u nadležnosti opština, kada je riječ o sredstvima lokalnih samouprava.

„Kao da je nemoguće da ova vlast ne krši zakone i Ustav. To je samovoljni postupak Ministarstva finansija. To je akcija koju oni rade namjerno ili nenamjerno, ali je u suprotnosti sa razvojem opština“, rekao je Rukiqi.

Ističe da upravljanje sopstvenim sredstvima pripada samim opštinama.

„Upravljanje opštinama, upravljanje sopstvenim resursima je isključiva nadležnost opština. One mogu odlučiti kako će ta sredstva rasporediti. To je nadležnost opština prema Zakonu o lokalnoj samoupravi i Zakonu o upravljanju javnim finansijama”, naveo je Rukiqi.

Ukoliko se Ministarstvo finansija ne povuče, Rukiqi je naglasio da će i ova odluka ići na odlučivanje u Ustavni sud.

„Ova vlast je veoma amaterska u svom djelovanju. Kada pošaljemo zakone Ustavnom sudu i oni ih vrate kao neustavne, oni to tumače kao prepreku reformama. Ustavni sud je do sada garantovao pravičan i proaktivan pristup odbrani ustavnosti”, upozorio je Rukiqi.
 
Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova