Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da nema autonomije za srpske opštine i da sa mjesta predsjednika ne bi dozvolila da se krši Ustav. Navela je i da Kosovo već ima garancije da neće biti prekoračen Ustav Kosova, prenosi Dukagjini.

"Nema autonomije. Sve što bi proizašlo iz Ustava Kosova, mora da bude ratifikovano u Skupštini Kosova, tako da će na kraju poslanici odlučiti o tako nečemu. Ali, kao predsjednik, ni u jednom trenutku ne bih dozvolila da se to postigne mimo ustava, ili mimo odluka Ustavnog suda koji je definisao parametre u pogledu prava Srba i njihovog organizovanja na Kosovu", rekla je Osmani.

Ona je dodala da kosovska delegacija radi na utvrđivanju detalja koji se tiču člana 7 iz sporazuma postignutog u dijalogu i da se to sve zasniva na principima koji su već utvrđeni.

Prvi princip, kako je rekla je Ustav Kosova, tako da "autonomija ne može da bude mimo Ustava Kosova", a kao drugi princip je navela odluku Ustavnog suda iz 2015. godine i druga načela utvrđena od strane Skupštine koja se, kako je navela, "odnose na očuvanje integriteta i suvereniteta zemlje i unutrašnje funkcionalnosti poznate kao princip unitarnosti".

"Moram da pomenem i američku poziciju, koja je i pismeno utvrđena, a koja je, između ostalog, dodatni princip vodič u koracima koji su pred nama. Naša država ima garancije da neće smeti da se prekorači Ustav i mi ćemo sve te garancije iskoristiti da zaštitimo interes države”, navela je Osmani za RTV21.

Izvor: Kosovo Online/Dukagjini