Ništa nije dokazano

Shpetim Idrizi iz Partije za pravdu, integraciju i jedinstvo u Albaniji, izjavio je da albanska delegacija u Savjetu Evrope treba da pita šta se desilo sa izvještajem Dicka Martyja, preneo je Telegrafi.

Idrizi je rekao da treba podržati inicijativu albanskog premijera Edija Rame o prikupljanju potpisa u Skupštini Savjeta Evrope, za novu rezoluciju, koja bi osporila rezoluciju Dicka Martyja iz 2011. godine, u kojoj je OVK optužena za trgovinu ljudskim organima.

"Tu inicijativu treba podržati i ja sam u svom govoru u parlamentu rekao da na neki način otplaćujemo obavezu koju imamo, ili da smo to morali da uradimo u Savjetu Evrope 2011. godine. Parlament je trebalo da zadrži ovu poziciju još čvršće kada je usvojen izvještaj Dicka Martyja", rekao je Idrizi.

Dodao je da albanska delegacija u Savjetu Evrope treba da zatraži pisani dokument o tome šta je urađeno sa izvještajem Dicka Martyja.

"Treba da vidimo kakvi su rezultati ovog izvještaja poslije više od 10 godina i ako ovaj izvještaj nije dokazao razloge zbog kojih je taj proces pokrenut, može biti poništen. Ali ono što želim da kažem jeste činjenica da je bilo vrlo jasno kada je ovaj izvještaj prezentovan, da je to bilo iznuđeno i da u njemu nema činjenica", tvrdi Idrizi.

On je ocjenio da je već sada jasno da je sve bilo učinjeno zahvaljujući naporu Srbije.

"Albanija i naš parlament rade pravu stvar, jer je došlo vrijeme da Savjet Evrope i oni koji su inicirali ovaj proces vide da ništa nije dokazano, ali sada nam je jasno da je bio pokušaj Srbije, Rusije i njihovih tužilaca upravo da okaljaju rat OVK“, rekao je Idrizi.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi