Spominje se i Kosovo

Kancelarija direktora nacionalne obavještajne službe (ODNI) objavila je jučer godišnju procjenu prijetnje Obavještajne zajednice SAD za 2024, u kojoj se, između ostalog, upozorava i na povećan rizik od lokalizovanog međuetničkog nasilja tokom godine na Zapadnom Balkanu.

"Zapadni Balkan će se vjerovatno suočiti sa povećanim rizikom od lokalizovanog međuetničkog nasilja tokom 2024. Nacionalistički lideri će vjerovatno povećavati napetosti zbog političke prednosti i spoljnih aktera i ojačaće i iskoristiti etničke razlike kako bi uvećali ili zaštitili regionalni uticaj ili osujetili veće integracije Balkana u EU ili evroatlantske institucije", stoji u izvještaju.

Podsjeća se da su "sukobi između srpskih nacionalista i kosovskih vlasti doveli do smrti i povređivanja, uključujući i nanošenje povreda mirovnim snagama Natoa prošle godine".

U izvještaju se konstatuje i da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik preduzima provokativne korake kako bi neutralisao međunarodni nadzor u Bosni i Hercegovini i "obezbjedio defakto secesiju za njegovu Republiku Srpsku".

"Njegova akcija bi mogla podstaći vođe bošnjačkog (bosansko-muslimanskog) stanovništva da ojačaju sopstvene kapacitete da štite svoje interese i eventualno dovode do nasilnih sukoba koji bi mogli da ugroze očuvanje mira", navodi se u dokumentu.
  Predviđanja za Zapadni Balkan su neki od slučajeva koji će, kako stoji u izvještaju, imati potencijal za veći uticaj po globalnu bezbjednost i za akciju SAD, njenih saveznika i partnera.

Izvor: Kosovo Online