Specijalni sud

Na drugoj sjednici suđenja Thaçiju i drugima sudu se obratio i Hashim Thaçi, koji je još jednom rekao da je potpuno nevin i zahtjevao transparentan, fer i brz proces.

„Moj put ka istini i pravdi je temelj mira. Žao mi je svih žrtava svih etničkih grupa na Kosovu. Spreman sam da se suočim sa ovim novim izazovom. Naš put ka pravdi je bio težak“, rekao je Thaçi pred sudom.

Rekao je da je 1998. godine bio student u Švicarskoj i da se nakon masakra porodice Jashari, kao i mnogi drugi, pridružio otporu za slobodu.

„OVK se sastojala od običnih ljudi koji su se borili za svoju slobodu. Jedini naš protivnik u to vrijeme bila je srpska policija, vojska i paravojne formacije. Današnje Kosovo ne bi postojalo bez otpora naroda“, rekao je Hashim Thaçi u obraćanju pred sudom.

On je izrazio žaljenje što bivša američka sekretarka Madeline Albright, senator Robert Dole, britanski sekretar Robin Cock, predsednik Ibrahim Rugova, Adem Demaçi, Fehmi Agani i drugi više nisu prisutni da svjedoče na njegovom suđenju.

Ali je dodao da će biti i drugih svjedoka koji će govoriti o njegovim djelima.

On je potom dodao da je nakon objavljivanja izvještaja senatora Dicka Martyja, u kojem se tvrdi da je OVK umješana u trgovinu organima, međunarodna zajednica zatražila osnivanje nezavisne institucije koja bi uklonila ovaj crni oblak sa Kosova.

Thaçi je izrazio zadovoljstvo što je ovaj crni oblak otklonjen sa Kosova. Dok sada očekuje da će proces njegove presude biti fer, transparentan i brz.