Specijalizovana vijeća Kosova u Hagu

Thaçi, Veseli, Selimi i Krasniqi optuženi su za ratne i zločine protiv čovječnosti; tužilaštvo je ranije navelo da će tokom ovog postupka biti ispitano 312 svjedoka i da im je za to potrebno oko 545 radnih sati.

U Specijalizovanim vijećima Kosova sa sjedištem u Hagu danas počinje suđenje bivšim vođama OVK Hashimu Thaçiju (53), Kadriju Veseliju (54), Rexhepu Selimiju (50) i Jakupu Krasniqiju (70).

Suđenje počinje u 9.00 sati, uvodnim izlaganjem tužilaštva, odbrane i zastupnika žrtava. Uvodna izlaganja predviđena su od 3. do 5. aprila, a izvođenje dokaza bi trebalo da počne 11. aprila.

Tužilaštvo je ranije navelo da će tokom ovog postupka biti ispitano 312 svjedoka i da im je za to potrebno oko 545 radnih sati.

Thaçi, Veseli, Selimi i Krasniqi optuženi su za ratne i zločine protiv čovječnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora bivše OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Prijeti im kazna doživotnog zatvora

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im prijeti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična djela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mjesta na Kosovu, kao i u Kuksu i Cahanu, u sjevernoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta djela su izvršili optuženi pripadnici bivše OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Thaçi, Veseli, Selimi i Krasniqi snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična djela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila dio raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.