Odgovornost

Evropska unija i SAD moraju da igraju centralnu ulogu kako bi dogovor postignut u Ohridu bio uspješan, saglasni su analitičari u susret sastanku glavnih pregovarača Srbije i Kosova, sljedeće sedmice u Briselu, piše Glas Amerike.

Profesor na Univerzitetu Johns Hopkins u Vašingtonu Edward Joseph kaže da je sporazum o putu normalizacije i kritičan i krhak, te da mu je zato potrebna sva moguća podrška.

"SAD i EU dijele odgovornost i ne mogu da se distanciraju od ovog sporazuma i ne mogu da upiru prstom samo u Srbiju i Kosovo, koji naravno imaju kritičnu odgovornost, ali i SAD i EU su veoma odgovorne za ovaj sporazum", rekao je Joseph.

Neuspjeh bi, dodaje, imao "strašne posljedice".

"Ako ovaj dogovor ne uspije, to bi bio neuspjeh za SAD i EU, a pobjeda za Rusiju i Kinu. Ne znam kako da to bude jasnije od toga", rekao je Joseph za Glas Amerike.

Ekspert Evropskog savjeta za spoljne odnose Majda Ruge slaže se da je uloga zapada ključna.

"Ako ne vidimo drastičnu promenu u nivou praćenja pritiska EU i SAD, posebno na Srbiju, mislim da nećemo videti mnogo napredovanja", kaže ona.

Joseph se ne slaže sa ocjenom senatora Chrisa Murphya da to “ne vidi kao stvar da SAD daju podsticaje”, već da je odluka na liderima Srbije i Kosova.

"Ovo je velika greška. I zaista sam razočaran što čujem veoma oštre i sposobne zvaničnike i u Evropi i u SAD kako koriste ovu standardnu retoriku. To je na stranama. Ne, to nije tačno. To jednostavno nije tačno. Ovaj sporazum se zove predlog EU i postoje obaveze za EU i SAD. Ne bi trebalo da bude takve retorike", smatra Joseph.

Ruge dodaje da od tumačenja zavisi da li se sporazum može smatrati uspješnim.

"Postavlja se pitanje koji scenario izgleda realniji: da li je u pitanju neuspjeh, s obzirom na retoriku lidera, posebno Aleksandra Vučića, koji je u suštini rekao da ovaj dogovor nije postignut, ili treba da se zasniva na tumačenju EU i SAD, prema kojima je dogovor postao dio pregovaračkog okvira. To će Srbiju neminovno gurnuti da se angažuje u ispunjavanju ovih odredbi", rekla je Ruge za Glas Amerike.

Joseph napominje da Zapad mora da deluje odlučno, da okonča sumnje u to da li je sporazum obavezujući ili ne.

"EU mora da otkloni ovu nejasnoću i to može učiniti vrlo jednostavno - registracijom ovog sporazuma u Ujedinjenim nacijama", kaže on i dodaje da se na taj način uklanjaju "senke sumnje" u poštovanje obaveza za obe strane, s tim što bi to bio i signal ohrabrenja za Kosovo.

"Ovo je veoma važno, jer je na Kosovu prvi korak, veliki korak, odlučujući, i kao što sam rekao, to je zapravo preuranjeno, ali to je obaveza, i formiranje samouprave ili Asocijacije. Dakle, veoma je važno dati povjerenje i podstrek Kosovu, koje ima prve obaveze", rekao je Joseph.

Ruge kaže da postoji razlog zašto Kurti ne žuri da ponudi Srbiji institucionalnu konstrukciju Zajednice opština koja bi mogla da naruši sposobnost Kosova da funkcioniše – zato što, vjerovatno ne vidi nikakav signal da će to doneti bilo šta zauzvrat i možda ne vidi da će Kosovo išta dobiti prije nego što se obaveže na takav korak.

"Pretpostavka je da, ako Srbija pristane, čak i bez priznavanja Kosova, ona ne pokušava da drugi blokiraju ulazak Kosova u neke međunarodne organizacije, ili ako, na neki način ne spreči priznanje, lobira protiv priznanja drugih. Ali, moram da kažem da još nisam optimista u tom pravcu", rekla je Ruge.

Joseph kaže da je razočaran stavovima zemalja koje ne priznaju Kosovo nakon ovog sporazuma.

"Moj prijedlog, da im dam podsticaj, je da Ukrajina prizna Kosovo i to će transformisati cijelo pitanje", smatra Joseph.

Kada je riječ o pitanju nestalih, Joseph kaže da mnoge diplomate koje odlaze u region vole da kažu frazu "ne razmišljajte o prošlosti, samo gledajte u budućnost", ali on smatra da je to nešto nerealno.

"Možete li da zamislite da to kažete u Ukrajini poslije rata? Zamislite pet, 10, 20 godina poslije rata, možete li da zamislite da odete u Ukrajinu i kažete 'samo zaboravite prošlost i gledajte u budućnost sa Rusijom'?", upitao je on.

Osvrnuo se i na izraz saučešća američkog ambasadora u Beogradu Chistophera Hilla za srpske žrtve NATO bombardovanja, što je, kaže, sa ljudske tačke gledišta razumljivo.

"Ambasador Hill je upotrebio potpuno iste riječi koje je koristio Joe Biden kada je bio potpredsjednik, kada je otišao u Beograd 2016. Zašto je to problem? Jer sedam godina kasnije vidimo da riječi potpredsjednika Bidena nisu imale nikakav uticaj na Srbiju. Vučić i drugi su jednostavno rekli - ‘Hvala puno, mi smo žrtve’", dodaje Joseph.

On smatra i da svaka strana treba da snosi odgovornost, uz podsjećanje da je bivši predsjednik Kosova Hashim Thaçi sada u Hagu, zajedno sa ostalim bivšim liderima OVK.

Izvor: VOA