Profesor makroekonomije

Profesor makroekonomije Nagip Skenderi rekao je da su tenzije sa Srbijom oduvek uticale na ekonomiju na Kosovu i da će odluka o zabranu uvoza srpskih proizvoda uticati na poskupljenje, prenosi Koha.

On je naveo da su vlade Kosova krive za nerazvijenost privrede, jer su se, kako navodi, u posljednjoj deceniji više bavile bezbjednosnom situacijom i rješavanjem političkih problema nego ekonomijom.

“Posljedice se osjećaju, jer se sve to prebacuje na cijenu proizvoda koje rezultiraju poskupljenjima. Imamo manjak proizvoda na tržištu, pa oni koji se uvezu budu skuplji zbog plaćanja na granici. Sada se to negativno odražava na socio-ekonomsku situaciju”, rekao je Skenderi.

Dodao je da zabrinjava i odlazak mladih sa Kosova.

„Odnosi sa Srbijom su veoma napeti i izazivaju potpunu blokadu u privredi i opštem ekonomskom razvoju. U kontekstu privrede, 2007. godine strane direktne investicije iz inostranstva bile su mnogo veće nego u periodu nakon proglašenja nezavisnosti”, rekao je on.

Skenderi je naglasio da su nedavna dešavanja na sjeveru uticala na investitore i njihova ulaganja na Kosovu.

„Svi politički sporovi, posebno na sjeveru u posljednje vrijeme, uplašili su ne samo strane investitore da ne ulažu svoj kapital na tržište Kosova, već i potencijalne investitore uopšte, jer imaju neku vrstu straha”, istakao je Skenderi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore