Osnovni sud u Prištini

Osnovni sud u Prištini izrekao je oslobađajuću presudu nekadašnjem poslaniku Uki Rugovi, bivšem ministru kulture, omladine i sporta Astriju Haraçiju, Kefseru Baholiju i Izetu Beqirijau za krivično djelo organizovani kriminal, dok je osuđujuća presuda izrečena za posjedovanje oružja bez dozvole Rugovi, Baholiji i Beqirijau, prenosi Reporteri.

Uke Rugova oslobođen je optužbi za prevaru sa italijanskim vizama, a kažnjen je sa 6.000 eura zbog nošenja oružja bez dozvole.

Sud ih je teretio da su, kao kriminalna grupa, u cilju sticanja imovinske koristi, nezakonito davali građanima šengenske vize iz italijanske ambasade u Prištini.

Presudu optuženima u tom slučaju objavila je u četvrtak predsjednica suda Fatima Dermaku, koja je navela da su optuženi Uke Rugova, Izet Beqiri, Astrit Harakija i Kefser Baholli, u skladu sa članom 363. tačka 1.3. Zakonika o krivičnom postupku, oslobođeni optužbi u tačkama 1, 2, 4 i 5, jer nije dokazano da su izvršili krivično djelo "Organizovani kriminal" iz člana 383. stav 2. u vezi sa krivičnim djelom "Krijumčarenje migranata" iz člana 170. stav 1. i 2. KZ.

Prema presudi, za Uke Rugovu, sud je prešao sa stava 2 na stav 1 za krivično djelo držanje oružja bez dozvole, nakon što je utvrđeno da je Rugova odgovoran za posjedovanje dva revolvera.

Utvrđeno je da su Izet Beqiri i Kefser Baholi odgovorni za nošenje oružja bez dozvole i protiv njih je izrečena kazna od po 3.500 eura.

S druge strane, za Florjana Petanija optužba je odbačena, pošto je Specijalno tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja.

Sudija Dremaku je rekla da je rok za žalbu na presudu, prema novom Zakoniku, 30 dana.

Inače, za optuženog Florjana Petanija, specijalni tužilac Florije Shamoli je u završnom govoru, zatražio odbijajuću presudu, sa obrazloženjem da je za istu Sud u Rimu doneo oslobađajuću presudu.

Slučaj je prvenstveno presudila misija Euleks, ali je po isteku mandata slučaj ustupljen lokalnim vlastima.

Na prvom ročištu održanom 30. avgusta 2016. godine, Uke Rugova i ostali izjasnili su se da nisu krivi po optužbama koje im se stavljaju na teret, a isto su se izjasnili i na ročištu održanom 11.01.2017.

Optužnica Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo (PSRK), podignuta 16. maja 2016. godine, optužila je Uke Rugovu da je u periodu od maja 2011. do februara 2014. godine upravljao kriminalnom grupom snabdjevajući pojedincima šengenske vize EU iz italijanske ambasade u Prištini.

Drugi dio optužnice tereti Rugovu i za krivično djelo neovlašćeno držanje oružja, pri čemu su u njegovom stanu pronađeni pištolj i dva metka.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri