Nove tarife

Odbor regulatorne kancelarije za energetiku (ZRRE), donio je danas odluku da poveća cijenu struje za 15 odsto. Nove tarife za struju će stupiti na snagu 1. aprila.

Predsjednik odbora ZRRE, Ymer Fejzullahu, rekao je da se radi o minimalnom povećanju naknada.

Prema njegovim riječima, do povećanja je došlo, jer omogućava stabilno snabdjevanje električnom energijom.

"Rezultat procesa koji je započet u maju prošle godine, završava se danas za reviziju tarifa. Na ovom sastanku je odlučeno o maloprodajnim tarifama i biće povećanje tarifa za sve potrošače za oko 15 odsto. Ove tarife važe do marta 2024. godine, ako nema drugih zahtjeva za razmatranje“, rekao je Fejzullahu na konferenciji za novinare.

"Izbjegli smo povećanje, ali su se pojavila smanjenja. Smanjenja su veći trošak za svaku kategoriju rasta“, rekao je on.

Prema odluci ZRRE, potrošačima koji imaju potrošnju u domaćinstvu do 300 kilovata na sat, ako je odnos potrošnje 60 visokotarifnih i 40 niskih tarifa, mjesečni račun će porasti za četiri eura i 18 centi.

Za potrošače koji troše do 600 kilovata na sat, povećanje mjesečnog računa biće pet eura, a za potrošače do 800 kilovata, gdje je 80 odsto potrošača dio ove kategorije, mesečno povećanje će biti oko 7 eura i 23 centa.

ZRRE je predložila povećanje tarifa električne energije za 13,4 odsto za 2023. godinu, na zahtjev javnog snabdjevača – KESCO za vanredno preispitivanje tarifa.

KESCO je u svom izveštaju naveo da su energetska i ekonomska kriza koja je karakterisala 2022. godinu i koja će biti prisutna tokom cele 2023. godine, već ozbiljno narušila situaciju FSHU.

Tarife za energiju stupile su na snagu 9. februara 2022. godine. Vlada Kosova je u februaru obećala da će obezbjediti 90 miliona eura za energetske subvencije.

U septembru 2022. godine premijer Albin Kurti najavio je novi paket za suočavanje sa inflacijom.

On je najavio da će svi građani koji štede struju biti subvencionisani, a rečeno je da će građani biti dva puta subvencionisani za uštedu struje.

Potrošači ne moraju da se prijavljuju, jer će se koristiti podaci ZRRE.

Ministar finansija Hekuran Murati, najavio je da će domaćinstva biti subvencionisana, ako su u septembru 2021. godine potrošili 1,000 kilovata, a u septembru 2022. – 900 kilovata. Za duplu štednju to je 20 odsto (pošto je 10 odsto štednja između dva mjeseca, dok je dupla štednja 20 odsto).