Ekonomski stručnjak

Ekonomski stručnjak i bivši predsjednik Privredne komore Safet Gërxhalliu ocjenio je da je zahtjev Kosovske energetske korporacije (KEK) za povećanjem struje posljedica lošeg upravljanja i politizacije, te da se kod ovakvih odluka ne uzima u obzir teška ekonomska situacija u kojoj se nalaze građani.

“Živimo u vremenu inflacije, ekonomske krize i mada su zahtevi za poskupljenje električne energije razumni, uvijek moramo biti svesni kakva je trenutna situacija građana Kosova”, kazao je Gërxhalliu za Gazetu Blic.

On je postavio pitanje da li će građani moći da priušte to poskupljenje.

“Mogućnost da građani Kosova mogu sebi priuštiti ovo povećanje cijena treba razmotriti kroz subvencije. Ako želite ovo povećanje cijene struje u vreme inflacije, socijalni aspekt će biti prilično izazovan”, ukazao je Gërxhalliu.

Dodao je da se građani suočavaju sa poskupljenjima u situaciji kada nema povećanja plata, ni u javnom, ni u privatnom sektoru, dok su istovremeno, kaže, mnoga javna preduzeća ostavljena "na milost i nemilost" državnih subvencija, kao i lošeg upravljanja i politizacije vlade.

"Ne samo KEK, već i mnoga javna preduzeća su na milosti državnih subvencija", zaključio je Gërxhalliu.

Izvor: Kosovo online/Gazeta blic