Restrikcije!?

Kosovska kompanija za distribuciju električne energije (KEDS) i Kosovska kompanija za snabdjevanje električnom energijom (KESCO) objavile su da na dnevnom nivou uvoze više od milion eura električne energije, pošto se prema njihovim riječima, Kosovska energetska korporacija (KEK), ne pridržava plan proizvodnje električne energije u zimskom periodu, piše Albanian post.

Iz ovih kompanija navode da je sa povećanjem potrošnje električne energoije u zimskim mjesecima opala i lokalna proizvodnja.

„Da bi pokrili iznos koji nedostaje između proizvodnje i potražnje, KEDS i KESCO su primorani da uvoze struju u vrijednosti od preko milion eura dnevno. Što se tiče količine, dvije kompanije zajednički uvoze preko 7.500 megavata u roku od 24 sata ili do 400 megavata na sat“, navodi se u saopštenju ovih kompanija.

Potražnja je, prema njihovim riječima, dostigla preko hiljadu i 100 megavata na sat, dok domaća proizvodnja ne može biti veća od 700 megavata na sat.

“Dakle, preko 35 odsto električne energije se uvozi se u vrijeme zimskih meseci. Trenutna proizvodnja je niža od bilansa električne energije koji se proizvede. S tim u vezi, reagovali smo tražeći od najvećeg domaćeg proizvođača, KEK-a, da se pridržava plana, jer svako odstupanje od plana predstavlja veliki teret za ove dve kompanije i opterećuje celokupni električni sistem”, kaže se dalje u saopštenju.

Dodaju da bi problem mogao postati još ozbiljniji ako deonice na tržištu i dalje ne ispunjavaju unapred predstavljene planove.

„KEDS i KESCO takođe mole potrošače da što više štede električnu energiju i da je racionalno koriste. Efikasna upotreba električne energije znači da će snabdjevanje u zimskim mjesecima biti mnogo bolje ”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post