Nema pozitivne atmosfere

Šef Euleksa Lars-Gunnar Wigemark razgovarao je o bezbjednosnoj situaciji na Kosovu, uoči predstojećih izbora u četiri opštine na sjeveru, sa šeficom trenutnih NATO operacija Arielom Viehe. Poznavaoci prilika skeptični su po pitanju neophodnih uslova za bezbjedno održavanje izbora.

Za izbor za gradonačelnike Sjeverne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića prijavljeno je 11 kandidata, među kojima neće biti predstavnika Srpske liste što, prema procjenama analitičara Ljubomira Stanojkovića, neće dovesti do pozitivne atmosfere na Sjeveru Kosova.

“Mislim da tu opet može da se stvori jedna atmosfera koja neće  biti pozitivna jer smo svjedoci da je Srpska lista politička stranka koja ima najjači uticaj i, po mom uvjerenju, čini mi se kako i na kakav način će izbori da se odigraju, odnosno održe jer neizlazak, recimo 95%  Srba sa pravom glasa, čini da ne daje legitimitet tim izborima, a nisam siguran da politička situacija, pogotovu na sjeveru, može da bude pozitivna,” kaže Stanojković.

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu smatra da je obaveza zapadnih zemalja da pozovu na mir i uzdržanost i dodaje da bi izbori trebalo da se odlože dok se ne stvore uslovi za normalno održavanje i učešće Srpske liste.

“Ne znam da li ima bezbjednosnih rizika, ali vjerujem da bez učešća SL nije moguće proizvesti legitimne izbore na sjeveru Kosova. Razlog zašto SL ne učestvuje na izborima može biti I to da ona neće dobiti 100 % vlasti na sjeveru jer sada ima i drugih stranaka koje bi dobile po malo, ali ukoliko izbori budu održani, ne vjerujem da će Srpska lista i njeni aktivisti dozvoliti da se na miran i demokratski način održe ti izbori bez njihovog učešća”, ističe Spahiu.

Gradonačelnici opština Sjeverne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića su u novembru prošle godine podneli ostavke zbog odluke Vlade Kosova o preregistraciji vozila sa srpskih na kosovske registarske tablice. Izbori na sjeveru Kosova održavaju se 23. aprila. Prema podacima CIK-a Zvečan i Leposavić imaće kandidate za gradonačelnika koji dolaze iz srpskih partija. Za gradonačelnicu Zvečana kandidovala se nezavisna kandidatkinja Slađana Pantović, dok je kandidat za gradonačelnika Leposavića predsjednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović.