Dosledan stav

Sekretar Demokratske partije Kosova Bernard Nikaj izjavio je da se njegova stranka zalaže za osnivanje Zajednice srpskih opština ako u dijalogu budu ispunjena tri uslova, prenosi Koha.

Nikaj je gostujući u emisiji "60 minuta" na KTV rekao da formiranje ZSO treba da ide uz proces međusobnog priznanja, da bude osnovana na osnovu odluke Ustavnog suda i da nema ovlašćenja trećeg nivoa vlasti.

„Što se tiče ZSO, PDK ima dosledan stav i mi smo kontinuirano govorili da proces osnivanja Zajednice mora da ide uporedo sa procesom obezbjeđivanja međusobnog priznanja. Drugo, u svakom procesu formiranja Zajednice srpskih opština mora da se uzme u obzir odluka Ustavnog suda iz 2015. godine iz čijeg je sadržaja jasno šta sme, a šta ne sme da se dozvoli. Treće je da ZSO ne može da bude treći nivo vlasti na Kosovu”, izjavio je on.

Prema riječima Nikaja, glavna briga PDK je bila što evropski plan ne predviđa završetak dijaloga sa Srbijom i što ne pominje međusobno priznanje. On je takođe ukazao da dijalogu Kosova i Srbije nedostaje transparentnost od strane premijera Kosova Albina Kurtija.

Iz onoga što se danas vidi, kako je naveo, evropski plan predviđa nastavak dijaloga Kosova i Srbije, a ne njegov završetak.

“Nismo videli nikakav signal od pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo koji bi pokazao da one vide ovaj proces kao dobar put za priznanjei”, dodao je Nikaj.

Kako je ocjenio, Srbija je zainteresovana da se proces dijaloga obustavi, da se odloži primjena potpisanih sporazuma i da ne prizna Kosovo.

“Važno je obostrano priznanje. Srbija igra na sve karte u dijalogu, pokušava da pronađe način i odloži implementaciju”, rekao je Nikaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore