Negativan uticaj na građane

Predsjedništvo Kosova, u komentarima upućenim Regulatornom uredu za energetiku, izjasnilo se da je protiv povećanja cijene struje koje je najavljeno od 1. aprila, prenosi Lajmi.

Predsjedništvo je navelo da takva odluka može negativno da utiče na osjetljive grupe društva.

„Kabinet predsjednika Kosova izražava zabrinutost za eventualni socio-ekonomski uticaj takve odluke i za teret koji bi takva odluka stvorila građanima, a posebno najugroženijim grupama društva, kao na primjer penzionerima, samohranim majkama, korisnicima socijalne pomoći i marginalizovanim ljudima i porodicama. Ovakva situacija postaje još više zabrinjavajuća zbog činjenice da je na osnovu izvještaja Agencije za statistiku Kosova za 2022. godinu godišnja stopa inflacije u decembru iznosila 12,1 odsto. Mjesečna inflacija mjerena usaglašenim indeksom potrošačkih cijena iznosila je 0,9 odsto, što je uticalo na povećanje opštih troškova života i osiromašenje potrošačke korpe“, navodi se u komentarima Predsjedništva.

Zbog toga se kaže da treba procjeniti mogućnosti za izbegavanje povećanja tarifa za struju, tako što bi se podstakla međuinstitucionalna komunikacija, a kako se navodi, u tom pravcu bi mogao da doprinese i paket energetske podrške EU za Kosovo, kroz koji je obezbjeđeno 75 miliona eura za pomoć u rješavanju energetske krize.

"Prema sporazumu između Kosova i EU, 25 miliona eura će ići na subvencionisanje računa za energiju i alternativne metode grijanja, kao što su drva i pelet. Zbog toga Kabinet predsjednika Kosova preporučuje da se pre donošenja konačne odluke ozbiljno razmotri mogućnost subvencije, izbjegavajući potrebu za novom odlukom koja bi rezultirala daljim povećanjem tarifa“, navelo je Predsjedništvo.

Od 1. aprila ove godine trebalo bi da na snagu stupi poskupljenje struje od 14 odsto.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi