Nove tarife

Očekuje se da će od 1. aprila na snagu stupiti nove tarife za električnu energiju. Ovo je saopšteno iz Regulatornog ureda za energetiku, koji je naveo da preliminarne procjene pokazuju da će doći do poskupljenja od 14 posto.

U vezi sa ovim pitanjem, nijedna strana nije dostavila komentare RUE.

Ove nove tarife električne energije trebalo bi da stupe na snagu 1. aprila ove godine, a važiće do 31. marta 2024. godine.

Petrit Pepaj iz Ureda energetskog regulatora rekao je za Gazeta Express da će, prema preliminarnim procjenama, ove tarife biti 14 posto skuplje od sadašnjih.

"Nove tarife stupaju na snagu 1. aprila 2023. i traju do 31. marta 2024. Preliminarne procjene predstavljene u konsultativnim izvještajima pokazuju povećanje od oko 14 odsto", izjavio je Pepaj.

Pepaj kaže da do sada nijedna stranka nije poslala komentare po ovom pitanju, iako su ostala samo dva dana.

“Vrijeme za dobijanje komentara je do 3. marta 2023. godine, do sada nismo dobili komentare ni od jedne zainteresovane strane”, stoji u Pepajevom odgovoru.

Dok su iz KEDS-a prije nedjelju dana potvrdili da su podneli zahtjev za vanredno preispitivanje energetskih tarifa.

Margarita Rashiti, portparolka KEDS-a, rekla je za Express da su ispunjeni svi zakonski preduslovi za podnošenje zahtjeva za reviziju tarifa.

“Ispunjene su sve zakonske pretpostavke za prijavu na reviziju tarifa. Uputili smo zahtjev RUE, ali za detalje kontaktirajte ovu drugu“, rekla je Rashiti.

Predsjedavajući Odbora za ekonomiju Ferat Shala rekao je da ne vjeruje da će doći do povećanja, ali ako se tako nešto desi, rekao je da je to za njih neprihvatljivo.

„Ako RUE krene od pravnog faktora, od realnog ekonomskog faktora, ako uzme socio-ekonomske parametre zemlje, ne vjerujem da će doći do povećanja. Ali ako RUE padne pod uticaj politike Vlade, u onome što smo vidjeli kako je do sada upravljala ovim sektorom, moguće je i podizanje cijene. Za nas je to neprihvatljivo, ali ipak čekamo konačnu pravnu odluku jedne institucije, za koju želimo da bude potpuno nezavisna u donošenju odluka”, rekao je Shala.

Čak je i poslanica Demokratskog saveza Kosova Valentina Bunjaku ocjenila da je promjena tarifa za struju nepotrebna.

“Nepriuštivo je još jednom poskupjeti struju. S obzirom na visoku inflaciju na Kosovu i građani ne znaju kako da sebi priušte povećanje struje. Još gore sada kada se vrijeme popravlja. Zima nije takva koja bi bila preozbiljna da bismo imali smanjenja ili veoma velika opterećenja. Vrijeme ide na bolje, mislim da nije razumno da imaju razloga da poskupljuju energiju dok su plate iste”, rekao je Bunjaku.

Tarife koje su trenutno na snazi odobrene su 8. februara prošle godine.

Uz ove tarife, oni koji troše više od 800 kilovata na sat u toku mjeseca imali su povećanje računa.

Potrošači tarife iznad 800 kilovata na sat imaju visoku tarifu od 12,5 centi po kilovatu i 5,9 centi za nisku tarifu.

Za potrošače koji potroše do 800 kilovat sati mjesečno, visoka stopa iznosi 7 centi, a niska 3 centa.