Narod strepi!

Kamionima sa srpskim registarskim oznakama i srpskom robom i dalje nije dozvoljen ulazak na Kosovo što, prema riječima ekonomista, šteti i Kosovu i Srbiji, dok građani strepe od novog poskupljenja.

Odluka o zabrani ulaska kamiona sa srpskim registarskim oznakama na Kosovo, prema mišljenju mještana Gračanice, odrazitće se na poskupljenje osnovnih životnih namirnica.

“Neki trenutno jesu, a neki će tek da poskupe zbog ovih dešavanja u poslijednje vrijeme, koliko – vidjećemo, jer kad nema hrane i cijene rastu”.

 “Očekujemo poskupljenje. Utiče na sirotinju, zavisi od primanja, ko kakva primanja ima, oni što imaju niža primanja naravno da će više da osjete”, kažu mještani Gračanice.

Zaliha proizvoda, prema riječima trgovaca, za sada ima, ali su podjeljenog mišljenja da li može doći do povećanja cijena.

“U našem objektu je dobra snabdjevenost robom iz Srbije i  iz regiona, mislim da neće uticati na rast cijena, ali to ne zavisi od nas, već od distributera za koje ne znam kolikim zalihama iz Srbije raspolažu. Nadam se da će sve ovo proći za neki dan i da će se sve stabilizovati”, rekao je trgovac Dragan Josifović.

 “Mi nabavljamo robu iz Kosova Polja, na Kvantaškoj pijaci. Vjerovatno će nestašica i blokada uticati na povećanje cijena”, kaže Jovica Vasić, tgovac.

Ekonomista Safet Gërxhaliu kaže da su od ovakvih blokada svi na gubitku, pa i čitav Zapadni Balkan.

 “Čude me izjave pojedinih analitičara da ova blokada ne utiče na poskupljenje, možemo naći alternative za uvoz proizvoda, ali ključni faktor u poslovanju je redukovanje troškova, ista roba koja se plaća za transport iz Srbije košta 500 eura, ali istu dovesti iz Njemačke, Holandije ili bilo koje druge zemlje, košta 4.500-5.000 eura. Prema tome, to je jedan indikator koji treba da utiče na to da se za ekonomiju radi više”, kaže Gërxhaliu.  

Odluka Vlade Kosova o zabrani ulaska kamiona sa srpskim registarskim oznakama primjenjuje se od 14. juna. I pored poziva međunarodne zajednice, privrednika i Privrednih komora Srbije i Kosova da se ona povuče, i dalje je na snazi. O eventualnom povećanju cijena namirnica obratili smo se Ministarstvu trgovine, industrije i preduzetništva koji su nas uputili na ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova.