Univerzitetski profesor

Sporazum koji bi premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mogli da potpišu u ponedjeljak u Briselu mogao bi da predstavlja novi privremeni status kvo između Kosova i Srbije, smatra univerzitetski profesor i sociolog Fadil Maloku, prenosi Bota Sot.

Maloku ne očekuje da će taj sporazum sadržati u sebi međusobno priznanje kao što to očekuje Kurti.

Navodi da je Zajednica srpskih opština stvorila pravno - političku situaciju da bude "temelj Republike Srpske na Kosovu".

Maloku smatra da danas Kosovo mora da bude veoma oprezno sa saveznicima kako bi njihovi interesi bili stavljeni u funkciju i službu kosovskih nacionalnih interesa, ali i da bi mogli da budu sinhronizovani sa novim geopolitičkim okolnostima.

"Amerika nema ni trajne prijatelje ni trajne neprijatelje, već samo trajne interese“, kaže Maloku i dodaje da je to teško i za vladu i za opoziciju na Kosovu.

Kako kaže, mora se razumeti američki zahtjev da se pronađe rešenje za ćorsokak između Kosova i Srbije, ali ga ne treba prihvatiti "ad hoc" i bez obraćanja pažnje na dugoročne interese u tom "prijateljskom zahtjevu“.

"Mislim da je američka kalkulacija da se Srbija 'mazi' i 'pomiri' uzrok nade da će se ona lako 'razdvojiti' od Rusije. Međutim, izdaja koju će Srbija učiniti Americi uskoro će biti dokazana jer još uvijek više od 70 odsto Srba vjeruje Rusiji i Vladimiru Putinu", naveo je Maloku.

Prema njegovim riječima, politički napor Kosova, posebno diplomatski, treba da bude usmeren na očuvanje dosadašnjih međunarodnih priznanja.

Kako kaže, ako se testira insistiranje Brisela i Vašingtona u vezi sa Zajednicom srpskih opština, shvatiće se da trguju Zajednicom i to zbog gubitka koji je Srbija pretrpela od NATO bombardovanja.

Izvor: Kosovo Online/Bota Sot