Demokratski insititut

Demokratski institut Kosova (KDI) izrazio je zabrinutost zbog neučešća poslanika manjinskih zajednica u Parlamentu Kosova i ukazuje da se time krše demokratski principi i lišavaju građani nevečinske zajednice na Kosovu zastupanja njihovih interesa.

Institut je izrazio je zabrinutost zbog neučešća političkih predstavnika iz redova Srpske liste, Romske inicijative, Jedinstvene goranske partije i Partije za slobodu, pravdu i opstanak u radu Skupštine nekoliko mjeseci za redom i ističe da na bojkot parlaenta gleda kao na političko oruđe, kojim se krše demkratski principi, i lišava građane nevećinskih zajednica zastupanja interesa, prenosi Koha.

„Poznato je da neučestvovanje poslanika navedenih subjekata lančano utiče na nefunkcionisanje skupštinskog odbora za prava i interese zajednica i povratak, ostavljajući ovo telo bez kvoruma i odlučivanja“, navodi se u saopštenju.

KDI je pozvala političke predstavnike i članove Skupštine koji bojkotuju na odgovornosti koja proizilazi iz Ustava, Zakona o pravima i odgovornosti narodnog poslanika, Poslovnika o radu Skupštine i Kodeksa ponašanja koji obavezuju na učešće u radu Skupštine.

„Prema važećim ustavnim i zakonskim odredbama, narodni poslanici, izabrani glasanjem građana, predstavnici su naroda i imaju obavezu da učestvuju na plenarnim sjednicama i u drugim tijelima Skupštine čiji su članovi. Stoga, KDI poziva narodne poslanike da se što prije vrate vršenju svoje pune funkcije, stavljajući u prvi plan zastupanje interesa građana i odgovornost prema svojim biračima“, dodaje KDI.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore