Funkcioner PDK

Funkcioner Demokratske partije Kosova Perparim Gruda na konferenciji za novinare zatražio je da se razjasni slučaj nestanka uzoraka krvi u slučaju istrage smrti Astrita Deharija, sa Instituta za sudsku medicinu. Gruda je pozvao tužilaštvo da sasluša premijera Albina Kurtija i ministarku pravde Albulenu Haxhiu, nakon objavljivanja novih činjenica i intervencija vlade u ovom slučaju, prenosi Reporteri.

"Slučaj Dehari je tragičan slučaj, koji se ne može dalje politizovati, zato tražimo od državnog tužioca da sasluša premijera Kurtija i ministarku Haxhiu, kako bi konačno saznali kako su nestali uzorci krvi u slučaju Dehari, ne bi li otkrili punu istinu“, rekao je Gruda.

Prema Grudinim riječima, premijer Kurti i ministarka Haxhiu treba da objasne javnosti zašto ćute protiv optužbi koje ih direktno uključuju u zločin nestanka uzoraka iz slučaja Dehari.

"Javno mnjenje je posljednjih dana obavješteno o novim činjenicama u vezi sa nestankom uzoraka na Institutu za sudsku medicinu pri Ministarstvu pravde. Izneti navodi uključuju premijera Kurtija i ministarku pravde Albulenu Haxhiu kao učesnike u nestanku ovih uzoraka iz Instituta za sudsku medicinu", kaže Gruda.

Gruda je dodao da Kurti i ministarka Haxhiu treba da razjasne šta znaju o nestanku uzoraka, šta su do sada preduzeli da bi se otkrila puna istina i okolnosti nestanka ovih dokaza i da objasne zašto ćute na optužbe koje ih direktno uključuju u nestanak dokaznog materijala.  

On je u ime PDK izrazio zabrinutost zbog kontinuiranih napada ministarke Haxhiu na nezavisne pravosudne organe, dodavši da se na taj način otkriva totalitarni mentalitet koji vlada Kosovom.

"Na sudskom ročištu na kojem je odgovarala za bacanje suzavca, izvršila je javni pritisak na tužioca tražeći da povuče optužnicu protiv nje. 'Povucite se, još nije kasno', rekla je tužiocu. Kada će ministarka Haxhiu biti kažnjena? Ovo je pitanje koje bi svi trebalo da postavimo. To se ne može desiti u demokratskoj zemlji. Ne smemo da zaboravimo da je ona, osim što je optužena u ovom slučaju i ministarka pravde", istakao je Gruda.

Ocjenio je da ministarka Haxhiu nije stala na tome, jer je nakon što je kao optužena naredila tužiocu da se povuče, napala opoziciju, rekavši da ili treba da sarađuje sa vlašću, ili da ćuti, otkrivajući tako totalitarni karakter koji vlada Kosovom.

"Da budemo načisto, nećemo ni ćutati ni predati se“, naglasio je Gruda.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri