Balkan i Turska

Kosovo slavi 15. godišnjicu proglašenja nezavisnosti, ali njegovi građani ni ove godine nisu jednaki svojim susjedima. Kosovo je ostalo "crna ovca“ u Evropi, jer nema mogućnost da njegovi građani putuju u zemlje Evropske unije bez viza.

Malo je zemalja u koje stanovnici Kosova mogu da putuju bez vize. Postoji 15 zemalja u koje oni mogu da putuju bez čekanja ispred ambasada da bi dobili vize. To su balkanske zemlje: Albanija, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina. Zatim neke daleke zemlje za koje nema interesovanja: Obala Slonovače, Dominikana, Ekvador, Gambija, Haiti, Mikronezija, palestinske teritorije, Šri Lanka, Sveti Vinsent i Grenadini i na kraju Turska.

Turska je jedna od prvih zemalja koja je eliminisala birokratiju za građane Kosova, zbog činjenice da oni tamo putuju u velikom broju zbog zdravstva.

Čak 154 zemlje svijeta imaju vizni režim za Kosovo. Evropska unija je više od jedne decenije obećavala viznu liberalizaciju Kosovu, ali je skoro svake godine menjala uslove prema zvaničnoj Prištini. Dug put Kosova ka liberalizaciji će se vjerovatno završiti u januaru 2024. i građani Kosova će tada moći da putuju u zemlje EU bez čekanja ispred ambasada.

Kosovo je takođe imalo vizni režim sa Bosnom i Hercegovinom, ali su lideri Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije potpisali tri sporazuma 3. novembra 2022. godine u okviru samita Berlinskog procesa u prisustvu njemačkog kancelara Olafa Scolza. Sporazum o međusobnom priznavanju ličnih karata omogućava slobodno kretanje bez viza između Kosova i Bosne i Hercegovine. Tri mjeseca kasnije, Vlada Kosova je odobrila sporazum o slobodnom kretanju sa ličnim kartama, koji će omogućiti bezvizno kretanje građana sa Kosova i iz Bosne i Hercegovine.