Međunarodni posrednici

Bivša šefica pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri navela je da premijer Kosova Albin Kurti treba da traži pismene garancije međunarodnih posrednika da Zajednica opština sa srpskom većinom neće imati izvršna ovlašćenja i da neće biti treći nivo vlasti na Kosovu.

Tahiri je na Facebooku napisala da je ona kao glavni pregovarač uspjela da obezbjedi takvo pismo Federice Mogherini koja je u to vrijeme bila posrednik EU u dijalogu, a u kom je Mogjerini iznijela uvjeravanja da Zajednica neće imati izvršna ovlašćenja i da neće biti treći nivo vlasti na Kosovu.

"Nakon prihvatanja formiranja ZSO, premijer Kurti se ne usuđuje da joj da izvršna ovlašćenja. Prvi korak je da traži garantno pismo od američkog i EU posrednika, Escobara i Lajčaka, kojim će oni garantovati da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja i da neće biti treći nivo vlasti na Kosovu. Takvo pismo sam ja, kao glavni pregovarač, uspjela da obezbjedim od Mogherini kao posrednika EU u kojem je ona uvjeravala da ZSO nema izvršna ovlašćenja i da neće biti treći nivo vlasti na Kosovu", napisala je Tahiri.

Ona je i objavila pismo Federice Mogherini upućeno tadašnjem premijeru Kosova Isi Mustafi, u kome bivša šefica evropske diplomatije navodi da za EU, u skladu sa prvim Sporazumom i zakonima Kosova, ZSO nema izvršna ovlašćenja i nije treći nivo vlasti na Kosovu.