Politički analitičar

Politički analitičar Arbnor Sadiku smatra da Srbija gubi vrijeme time što lobira za povlačenje priznanja Kosova jer je ono kako kaže nezavisno i suvereno, prenosi Ekonomija onlajn.

Sadiku kaže da u teoriji i međunarodnom javnom pravu izraz „priznanje“ nema nikakvo značenje.

 „Smatram da je kampanja povlačenja priznanja za Srbiju gubljenje vremena jer je Kosovo nezavisna i suverena država. Kao što znamo u teorijskom i međunarodnom javnom pravu, pojam 'priznanje' nema značenje zbog činjenice da ako država priznaje drugu državu uz punu diskreciju, to je njegovo pravo a ne obaveza i on je to učinio bez ikakvog pritiska od strane treće strane ili bilo koje druge države, onda je veoma teško opravdati povlačenje tog priznanja", rekao je on.

Sadiku je naglasio da Srbija koristi kampanju za povlačenje priznanja da ubrza dijalog i da Kosovo drži pod pritiskom.

„Srbija to koristi da poveća tržište u dijalogu, da drži Kosovo pod pritiskom, u smislu političke propagande i medijskog rata. Ovo je više bio odgovor Kosovu jer je Kosovo podnelo zahtjev za apliciranje kod nekoliko međunarodnih organizacija, poput Evropske unije, a to se odmah odrazilo na Srbiju. Mislim da se ova igra Ivice Dačića i Aleksandra Vučića desila kao odgovor Kosovu", rekao je on.

Dodaje da su iz SAD i EU poslali odgovor da se Srbija fokusira na postizanje francusko-njemačkog sporazuma umjesto da se bavi povlačenjem priznanja.

“Smatram da je to samo gubljenje vremena i time se ništa ne može postići”, zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online