Politički analitičar

Politički analitičar Gazmir Raci kaže da nakon prevazilaženja tenzija na sjeveru Kosova međunarodna zajednica treba jasno dati do znanja Kosovu i Srbiji da se vrate za pregovarački sto, prenosi Koha.

“Međunarodna zajednica mora jasno staviti do znanja da se strane moraju što prije vratiti dijalogu, budući da su se u posljednjim sporazumima u Briselu Kosovo i Srbija dogovorili da razgovaraju o predlogu EU, odnosno francusko-njemačkom prijedlogu i orijentisani su na do kraja marta 2023. za postizanje konačnog dogovora”, rekao je on.

Povratak strana u dijalog očekuje i stručnjak za međunarodne odnose Seb Bytyqi, koji kaže da je dijalog do sada bio obustavljen.

Međutim, on izražava zabrinutost da će Srbija u dijalogu tražiti osnivanje ZSO, umesto da se fokusira  na francusko-nemački plan.

„U ovom trenutku dijalog je prekinut, pa se Srbija vraća za sto za dijalog sa idejom da će biti koraka za formiranje ZSO. Ali ono što predstavlja nadu za Kosovo je da se ona nigdje ne pominje u izjavi SAD i EU. Ne postoji direktan pritisak da se ona formira što je prije moguće, već da se počne razgovarati o tom pitanju”, naglasio je Bytiyqi.

Raci traži od Vlade Kosova da bude u punoj koordinaciji sa SAD, jer je, kako kaže, potreban snažan savez za suočavanje sa Srbijom i Rusijom.

„Moramo biti u punoj koordinaciji sa SAD, jer geopolitička situacija nije povoljna i samo jaka strateška alijansa kao što je ova sa SAD može da izdrži Srbiju i Rusiju da zaustave širenje na Zapadni Balkan“, rekao je Raci.

Bytiyqi dodaje da bi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mogao ponovo barikade da vidi kao sredstvo za postizanje ciljeva u dijalogu sa Kosovom.

„Ako predsjednik Vučić i dalje vidi barikade kao sredstvo za postizanje svojih ciljeva u dijalogu sa Kosovom, one se mogu pretvoriti u njegov instrument, a ne narodni protest“, naglasio je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore