Međunarodna debata i angažman

Analitičar Gazmir Raci smatra da premijer Albin Kurti nije prihvatio Zajednicu srpskih opština, i da neće biti vanrednih izbora na Kosovu u prvoj polovini ove godine.

"Premijer Kurti nije prihvatio Zajednicu. To mišljenje sam zasnovao na Kurtijevoj izjavi poslije sastanka koji je imao u Briselu sa šefovima tri glavne države EU, gdje je rekao da je prihvatio dokument, ali da je predao svoje komentare. Zatim, da su prihvatili Zajednicu, to bi bilo sprovedeno. Imamo i Lajčakovu izjavu u kojoj kaže da je Asocijacija unutrašnje pitanje Kosova, a imamo i reakciju premijera gdje on iznosi novi plan dijaloga za ovu godinu, i kaže: 'pošto je to unutrašnje pitanje, ja ću izaći sa prijedlogom'. I ovdje očekujem veću međunarodnu debatu i angažman da se još jednom definiše ko će šta predložiti za nacrt statuta", rekao je Raci.

Dodao je i da ne očekuje vanredne izbore u prvoj polovini ove godine, jer postoje rokovi koje postavljaju posrednici u dijalogu i koji se moraju ispoštovati.

Navodi da je defakto priznanje deo francusko-njemačkog plana prema kome, kako je rekao, Srbija ima obavezu da do kraja ovog mjeseca odgovori da li je spremna da taj plan sprovede ili ne.