Kruna neumornog rada

Analitičar Gazmir Raci ocjenio je da je dobijanjem zelenog svijetla za članstvo u Savjetu Evrope na sastanku Komiteta za politička pitanja i demokratiju, Kosovo prošlo prvu kritičnu fazu ka članstvu u toj instituciji, prenosi RTK.

Raci kaže da je to kruna neumornog rada koji je urađen da Kosovo postane punopravni član, kao i da će se druga faza ka članstvu odigrati u aprilu, a treća i završna faza se očekuje u maju.

Tada bi, kako kaže Raci, trebalo da bude izglasano primanje Kosova kao najnovijeg člana Savjeta Evrope.

Raci je dodao da je Kosovo bilo veoma ozbiljno u rješavanju svih pitanja koja su mu predočena, a da je poslednji izvještaj izvestioca za Kosovo u Savjetu Evrope Dore Bakoyannis bio vrlo jasan.

"Postoji nekoliko elemenata ili tema razgovora koji su za Kosovo neodvojivi dio političkog i demokratskog razvoja. Ustavni okvir, Ustav Kosova od 2008. godine do sada ponudio je širok spektar sloboda i ljudskih prava, posebno nevećinskih zajednica na Kosovu koje ne nudi nijedna država u regionu, a može se čak slobodno reći da postoje i zemlje članice EU koje ne nude prava i slobode koje nudi Republika Kosovo", rekao je Raci.

Izvor: Kosovo online/RTK