Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti je u govoru na 6. konferenciji ambasadora u Prištini izjavio da "Srbija ne može lako da se odrekne Rusije u pogledu bliskih odnosa ove dvije zemlje", prenosi Koha.

Prema njegovim riječima, to se može desiti samo uz radikalnu transformaciju Srbije.

"Srbija ne može lako da se odrekne Rusije bez radikalne transformacije, jer sebe vidi kao projekat kontinuiranog slovenskog osvajanja. Ove dvije stvari moramo pažljivo i strpljivo reći zapadnjacima. Dovoljno je da im se pokaže da su njihove krajnosti daleko od Kosova. Moramo im reći da je tadašnja Jugoslavija, kao platforma za veliku Srbiju, u potpunosti izgrađena na nasilju nad Albancima, za šta postoje brojke, članci i knjige", rekao je Kurti.

Kurti je rekao da "Srbija nije zadovoljna onim što Zapad nudi, jer sebe smatra ćerkom Rusije".

"Srpski Bog nije zadovoljan djelimičnom žrtvom koju mu je prineo demokratski Zapad, jer sebe smatra ćerkom ruskog Boga", rekao je on.

Kurti je smatra da zapadnjaci koji su saveznici, partneri i prijatelji ne znaju nužno odluku Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova.

"Većina ljudi koji rade u medijima i evropskim kancelarijama sada su iz druge generacije. Čuće nešto starije od Međunarodnog suda pravde, umjesto tri slova MSP, najverovatnije će češće čuti četiri broja, 1244", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore