Bilateralni odnosi

Profesor političkih nauka Dritero Arifi kaže da bi Kosovo trebalo da prihvati francusko-njemački prijedlog, jer bi po njemu to bio dobar put za članstvo u NATO, donijelo bi priznanje od strane pet zemalja EU i omogućilo bi Kosovu članstvo u UN, prenosi Telegrafi.

Arifi kaže da francusko-njemački plan naglašava poštovanje teritorijalnog integriteta koji je pozitivan za Kosovo, posebno uspostavljanje stalnih misija.

To, kako dodaje, diplomatskim jezikom znači uspostavljanje bilateralnih odnosa, što može obezbjediti priznanje Kosova od strane pet zemalja EU koje to još nisu učinile.

"Ovo bi bio pozitivan strateški plan ako ga posmatramo u tri aspekta, kratkoročno bi to bio dobar plan za članstvo u NATO, srednjoročno bi nas priznalo pet zemalja EU i dugoročno, naravno, članstvo u UN. Vjerujem da je plan pisan veoma pažljivo i diplomatskim jezikom i gledištem tako da strane ne budu iritirane formulisanjem koncepata i osnovnih vrijednosti koje postoje, a moguće je da su sve tačke objavljene kako bi se izbjegla bilo kakva reakcija. Mislim da je prvobitni plan na stolu Kosoova i Srbije", kaže Arifi.

Arifi dodaje da taj prijedlog treba prihvatiti, jer ima snažnu podršku i Sjedinjenih Američkih Država.

"Mislim da bi ovo bila najveća pobjeda koju Kosovo može da ostvari u kratkoročnom ili srednjoročnom planu. Za nas ne bi trebalo da bude važno da li srpska strana prihvata ovaj prijedlog ili ne, jer samo treba da vidimo od čega imamo koristi. Vjerujem da će, ako to prihvatimo, pritisak na drugu stranu biti veliki", zaključio je Arifi