Forum za mir

Premijer Albin Kurti rekao je da bi u četvrtak, 10. novembra, mogao biti održan sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Parizu.

On je to napisao na svom Facebook nalogu, uz navode da će otputovati u Pariz radi učešća na Forumu za mir na poziv francuskog predsednika Emmanuela Macrona.

"Pored radne večere u okviru ovog prestižnog foruma, možda će biti i trilateralnog sastanka sa predsednikom Srbije, koji je takođe pozvan. Sa mnom će biti moj šestočlani tim iz kabineta", napisao je Kurti.

On je ponovio stav da je zainteresovan za potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa između dve strane uz fokus na međusobno priznanje.

"Imamo dva predloga na stolu: moj za opšti okvir sporazuma predstavljen na sastanku 18. avgusta 2022. u Briselu, kao i francusko-nemački predlog koji ima podršku Sjedinjenih Američkih Država i evropskih zemalja", napisao je još premijer Kosova.

Njegov zamenik Besnik Bislimi je u ranijem intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da francusko-nemački predlog predviđa normalizaciju odnosa u dve faaze.

Objasnio je da bi se veći deo sporova rešavao odmah, a vrlo mali deo, oko jedan odsto, bio bi ostavljen za kasniji period.

Vučić je ranije izjavio da su Francuska i Nemačka predložile Srbiji da ne blokira učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije i institucije, uključujući Ujedinjene nacije, u zamenu za bržu integraciju u EU.

Eventualni sastanak Kurtija i Vučića dolazi usled krize na severu Kosova, gde su pripadnici srpske zajednice napustili kosovske institucije, nakon što je suspendovan direktor policije za region sever Nenad Đurić.

On je odbio da realizuje odluku Vlade Kosova o preregistraciji automobila, koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija.

Radi se uglavnom o KM (Kosovska Mitrovica) tablicama, koje su za Kosovo nelegalne ali su se do sada tolerisale u severni opštinama.

Naime, Vlada Kosova je od 1. novembra počela da sprovodi plan o preregistraciji na RKS (Republika Kosovo) tablice kroz tri faze.

U prvoj se vozačima dele opomene, u drugoj se uručuju kazne od 150 eura, i u trećoj se daju probne tablice. Trebalo bi da od aprila naredne godine u upotrebi budu isključivo RKS (Republika Kosovo) tablice.

Međunarodna zajednica traži odlaganje procesa preregistracije kako bi se izbegla eskalacija situacije.

Srbi su krajem jula podigli barikade na severu upravo zbog ovog pitanja, pa je Vlada Kosova tada, takođe na zahtev međunarodne zajednice, odložila proces na mesec dana.