Slučaj

Osnovni sud u Prištini oslobodio je četiri bivša ministra iz vlade Hashima Thaçija, Mimozu Kusari-Lilu, Nenada Rašića, Besima Beqaja, Dardana Gashija kao i Flanzu Hoxha i Arbena Gjuku, koje je Specijalno tužilaštvo sumnjičilo za korupciju u slučaju "Hidroelektrana", prenosi Indeks online.

Presudu za ovaj slučaj saopštio je danas u Posebnom odjeljenju ovog suda predsjednik sudskog vijeća Valon Kurtaj.

Inače, na prošlom ročištu, Mimoza Kusari-Lila, Dardan Gashi i Nenad Rašić su dali završnu riječ tražeći da se optužnica protiv njih odbaci.

Prije toga, specijalni tužilac Atdhe Dema je u svom završnom govoru zatražio od suda da osudi optužene, dok su branioci optuženih Beqaja i Hoxhe, advokati Besnik Berisha i Artan Qerkini rekli da tužilac nije uspeo da dokaže činjenično stanje opisano kao u optužnici.

Glavni pretres u ovom predmetu počeo je 1. jula 2021. godine, tokom kojeg su se optuženi izjasnili da nisu krivi po optužbama PSRK.

U maju ove godine, Apelacioni sud je potvrdio odluku prvostepenog suda kojim je potvrđena optužnica protiv optuženih Besima Beqaja, Mimoze Kusari-Lile, Dardana Gashija, Nenada Rašića, Flanze Hoxhe i Arbena Gjuke.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva podignutoj 10. aprila 2020. godine, Besim Beqaj je optužen da je bio na čelu Vladine komisije za privatizaciju (GPC), kao i Mimoza Kusari-Lila, Nenad Rašić, Dardan Gashi i Lorik Fejzullahu.

Mimoza Kusari-Lila trenutno je šefica poslaničke grupe pokreta Samoopredjeljenje.

Inače, u ovom slučaju je bilo optuženo 19 osoba, ali je sud protiv većine obustavio krivični postupak zbog zastarelosti slučaja.

Teretili su se da su, kao članovi međuministarske radne grupe, izglasali privatizaciju četiri male hidroelektrane, a da su to, radi lične koristi, sakrili od javnosti.

Tužilaštvo ih je teretilo i da su privatizacijom oštetili Kosovsku enregetsku korporaciju - KEK i Vladu Kosova za preko million eura.

 Izvor: Indeksonline/Kosovoonline