Statistika

Oko 17 procenata stanovništva na Kosovu živi u siromaštvu, a pet procenata pripada ekstremnom siromaštvu, rekla je koordinatorka programa socijalne zaštite u Crvenom krstu Kosova Antigona Shopjani, prenosi Koha.

"Mi smo jedna od najsiromašnijih zemalja u regionu i veliki broj stanovnika je u lošem stanju. Prema statistikama, oko 17 odsto stanovništva živi u siromaštvu, a pet odsto njih živi u ekstremnom siromaštvu. Podjelili smo sve ugrožene porodice u kategorije, a najugroženije su porodice sa velikim brojem članova i bez zaposlenih, one sa bolesnim licima i samohranim majkama. Nedavno je dodata kategorija usamljenih staraca, čiji se broj već povećava zbog odlaska mladih u inostranstvo", rekla je Shopjani povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva.

Ona je rekla da Crvenom krstu uglavnom nedostaju prehrambeni artikli u čvrstom stanju jer tečni imaju ograničeni roka trajanja.

"Najpotrebniji su prehrambeni artikli i to u čvrstom stanju, jer tečne moramo da raspodjelimo u roku od 24 sata. Naša potreba za sada je centralno skladište sa uslovima za skladištenje ovih artikala, ali za to je potreban viši standard", dodala je ona.

Prema njenim riječima, donatori Crvenog krsta su lokalni i međunarodni.

"Imamo donatore sa lokala i međunarodne, ali pošto Kosovo nije krizno područje, međunarodnih donatora je sve manje. Porast inflacije pogodio je i donatore, ali ima ih koji su redovni, iako ne sa velikim donacijama", rekla je ona.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline