Tužna priča

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je na sastanku sa delegacijom Globalne mreže žrtava i preživelih seksualnog nasilja u ratu iz Ukrajine i Kolumbije izjavila da je "najnovija istorija Kosova nosi tužnu priču o više od 20.000 žena koje su tokom rata 1999. godine silovane od strane genocidnog režima Srbije", prenosi Koha.

Osmani je pomenula bivšu poslanicu Vasfiju Krasniqi Goodman, koja je prije tri godine svjedočila o tome u američkom Kongresu, tražeći prvadu.

Predsjednica je naglasio da stečena sloboda nije potpuna bez pravde za žrtve i kazne za počinioce.

"Predsjednica Osmani je obavjestila delegaciju Ukrajine i Kolumbije da se njenim prijedlogom 14. april na Kosovu obilježava kao dan preživjelih seksualnog nasilja tokom rata, potvrđujući da će ona kao predsjednica svakog dana biti glas ovih žena", navodi se u saopštenju predsjedništva.

Dodaje se da je Osmani obavjestila delegaciju da je Skupština Kosova 2014. godine usvojila neophodne zakonske izmjene, kojima se priznaje status žrtve seksualnog nasilja tokom rata, što im omogućava da primaju legalnu penziju.

Prema izvještaju generalnog sekretara UN od 1. oktobra 2020. godine, tokom pomenutog perioda, Komisija Vlade Kosova koja je bila zadužena za verifikaciju i provjeru statusa žrtava seksualnog nasilja primila je 63 prijave, što od osnivanja komisije u februaru 2018. godine čini ukupnu brojku od 1.303. Do tog datuma, 846 osoba (819 žena i 27 muškaraca) su dobile status žrtava seksualnog nasilja, dok su 262 prijave (224 žene i 38 muškaraca) odbačene.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore