Zamjenik premijera

Zamjenik premijera Besnik Bislimi potvrdio je da je premijeru Albinu Kurtiju dat rok da odgovori francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu na prijedloge koje su mu doneli njihovi savetnici, prenosi Gazeta express.

Bislimi je rekao da zna sve detalje, ali da je ćutao o tome šta predlozi sadrže.

Upitan da li se Pariz i Berlin obavezuju na sporazum koji ne podrazumeva priznanje, Bislimi je rekao da bi "nosioci  trebalo da govore o tome kada smatraju da je pravo vrijeme za razgovor“ i da on nije dio tih razgovora.

"Kada su došli, sastali su se jedan na jedan sa gospodinom Kurtijem", izneo je Bislimi.

Dva savjetnika za spoljnu politiku nemačkog kancelara Olafa Scholza i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, Jens Pletner i Emanuel Bon bili su 9. septembra u Prištini, a potom nastavili za Beograd sa predlozima za Kosovo i Srbiju.

Bislmi je govoreći sinoć za ATV rekao da je Kurti taj koji treba da odgovori na francusko-njemački prijedlog.

"Ne mogu da raspravljam o tome šta se desilo, jer nisam bio dio diskusija. Na ljudima koji su bili uključeni je da odluče kada ima dovoljno suštine da se izađe u javnost. Ako bi se u ovom trenutku izašlo sa bilo kojim elementom u javnost, mislim da bi to bilo kontraproduktivno i štetno“, rekao je Bislimi.

On je naveo i da vjeruje da je dokument koji je procurio u javnost "spisak želja sastavljen, možda u Srbiji", ali da to nije onaj koji je kod Kurtija ili Vučića.

"Ne znamo šta je prezentovano gospodinu Vučiću. To što je Vučić izjavio nije tačno“, dodao je Bislimi.

Ukazao je da su dva savjetnika ostavila rok za odgovor, ali nije naveo koliko vremena ima premijer i da li je odgovor poslat.

"Mislim da će Kurti poslati svoj odgovor onog trenutka kada mu je traženo da ga pošalje. Rok postoji", rekao je potpredsjednik vlade.

O prijedlozima Njemačke i Francuske već nekoliko nedjelja se raspravlja na Kosovu i u Srbiji. Kosovska strana je prvobitno bila rezervisana prema navodima u medijima koji su govorili o "non-pejperu“ koji su doneli Nijemci i Francuzi, a koji sadrži elemente sporazuma koji bi se postigao sljedeće godine i koji se ne tiče priznavanja Kosova od strane Srbije odmah.

Na Kosovu su malo više otvorili ovu temu prošle nedjelje. Prvo je postojanje njemačko-francuskog predloga potvrdila ministarka Donika Gërvalla-Schwarz, a potom i premijer Kurti. Kurti je u ponedjeljak u Gnjilanu rekao da "ideje kruže", ne samo u Parizu i Berlinu, već i u Vašingtonu, Briselu, Rimu, Prištini i Beogradu.

"Postoji francusko-njemačka inicijativa koja želi da da još više moći gospodinu Lajčaku, kao i kontinuirana američka podrška. Razgovara se o različitim modelima, ali nema ništa konačno, a još manje odlučujuće, da bi se moglo reći da će ovaj je francusko-njemački prijedlog i stoga razgovarajte o tome sada i dajte svoje primjedbe“, rekao je Kurti u ponedjeljak u Gnjilanu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express