Politički analitičar

Politički analitičar Agon Maliqi ocjenio je da izjave premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića direktno ili indirektno potvrđuju da postoji francusko-njemački prijedlog o sporazumu između dvije strane, ali smatra da ta ponuda nije detaljna, već da daje opšti okvir onoga što je moguće, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Dokument je više kao vodič, sugestija i strane se hvataju za njegove elemente, za sfere koje se u ovom trenutku čine korisnim za stratešku komunikaciju. Vjerujem da Kosovo verovatno vidi prostor za optimizam, jer u ovoj formuli po svoj prilici nije predviđeno direktno priznanje, već implicitno, dok je na Kosovu pritisak da napravi bilo kakav veći kompromis u vezi sa ZSO. Dakle, možda u dokumentu Kosovo vidi neku vrstu prostora za sporazum koji može biti interno prihvatljiviji", kaže Maliqi.

Maliqi ocjenjuje da ne postoje potpune garancije za obe strane, ukoliko bi pristale na konačni dogovor.

"Dakle, ni pod kojim uslovima, Kosovu ne može biti garantovano mjesto u UN, jer tu nije samo Srbija, već su tu Rusija i Kina. U međuvremenu, Srbiji se ne može garantovati ubrzanje ulaska u EU, jer Kosovo nije jedini uslov za ulazak u EU, ima veze i sa standardima upravljanja i reformama", ocjenjuje Maliqi.

Izvor: RSE