Ministarka prosvete

Ministarka prosvete Arberi Nagavci pozvala je rukovodstvo Ujedinjenog sindikata obrazovanje da svoje članove vrati na posao, kako bi se stvorila atmosfera za nastavak konstruktivnog dijaloga, koji je, kako dodaje, preduslov za rješavanje složenih problema u sektoru obrazovanja.

"Treću godinu zaredom, druga nedjelja septembra, zatiče đake kod kuće. U protekle dvije godine to se desilo zbog pandemije, koja je poremetila i obrazovni proces, uzrokujući velike gubitke u učenju. U međuvremenu, ove godine kašnjenje se dešava iz razloga koji su se lako mogli izbeći, što je rezultiralo gubitkom oko 580.000 nastavnih sati tokom sedam dana štrajka",  napisala je Nagavci na Facebook.

Ona ističe da je štrajk, u vidu potpune obustave rada i bez vremenskog ograničenja, ekstreman korak koji se preduzima samo u izuzetnim slučajevima.

"Upozorenja o uslovljavanju daljeg dijaloga, kao i ona da se izgubljeni sati ne zamenjuju, samo komplikuju situaciju. Ovom prilikom moram da vas podsjetim da je školski kalendar izdalo Ministarstvo obrazovanja, a ne sindikati, a da ga se moraju pridržavati nastavnici, učenici i roditelji", poručila je ministarka Nagavci.

Ona je zamolila rukovodstvo sindikata da se osvrne na nastalu situaciju i da zajedno sa predstavnicima opštinskih ogranaka pozove svoje članove da se vrate na posao, kako bi stvorili atmosfera za nastavak konstruktivnog dijaloga, što je preduslov za rješavanje složenih problema u sektoru obrazovanja.

"Obrazovanje je na prvom mjestu, pitanje sadržaja i kvaliteta, za šta imamo obavezu da zajedno radimo i obezbjedimo bolju budućnost našoj djeci", poručila je Nagavci.

Izvor: Kosovo Online