Njoj trebalo 10 godina da završi magistarske studije

Ministrica obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija, Arberie Nagavci, rekla je da je uvjerena da će se nastavnici prijaviti za dobijanje napredne licence, što podrazumjeva polaganje pismenog ispita.

Nagavci je na završnoj manifestaciji QATEK projekta, koji ima za cilj pokretanje sistema za pripremu kvalitetno orijentisanih mladih nastavnika, rekla da treba raditi na unapređenju nastave i učenja.

"Projekat QATEK ima za cilj podizanje i orijentaciju nastavnika u kvalitetnoj nastavi", rekla je ona u srijedu.

„Već smo odobrili pravni paket za licenciranje nastavnika. Tu imamo naprednu licencu za koju sam uvjerena da ima nastavnika koji će podnijeti zahtjev za ovu licencu”, dodala je Nagavci.

„Naše opredjeljenje treba da bude i nakon PISA rezultata, za koje smo već ostvarili saradnju sa Edukativnim fakultetom da analiziramo ove rezultate“, kazala je dalje ministrica Nagavci.

Dekan edukativnog fakulteta Blerim Saqipi izjavio je da obrazovanje novih nastavnika treba biti fokusirano kako bi njihove pripreme bile u skladu sa savremenim promjenama.

„Decenijama govorimo o različitim nastavnicima. Prava promjena dolazi kada se shvati problem unutar institucije. I danas važi moto da Kosovo treba da prekine put od onoga što je uradilo do sada, primajući veliki broj učenika, ali da se fokusira na kvalitetno obrazovanje nastavnika“, rekao je Saqipi.

Projekat QATEK je saradnja Edukativnih fakulteta u javnim visokoškolskim ustanovama i Univerziteta u Talinu, Univerziteta u Ljubljani i Univerziteta LUMSA u Italiji.