Stabilno partnerstvo

Kabinet premijera je u saopštenju za javnost izneo sve teme o kojima je razgovarano na jučerašnjem sastanku predsjednice Vjose Osmani i premijera Albina Kurtija sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom.

Prvobitno je poznato da je sekretar Blinken istakao stabilno partnerstvo između Sjedinjenih Država i Republike Kosovo i zahvalio liderima na snažnoj podršci u pitanjima od značaja za Sjedinjene Američke Države. On je izrazio zahvalnost na prihvatanju Afganistanaca na Kosovu, podršci Ukrajini od prvih dana početka tamošnje ruske agresije, kao i zajedničkom radu u drugim aspektima.

Izražavajući zahvalnost naroda Kosova za podršku SAD, na sastanku je visoko ocjenjeno partnerstvo i savez između Sjedinjenih Američkih Država i Republike Kosovo. Istaknuti su odlični bilateralni državni odnosi i mogućnosti za njihovo unapređenje, posebno na ekonomskom planu, uz povećanje investicija i povećanje trgovinske razmjene.

Premijer Kurti je istakao da je Republika Kosovo priča o dvostrukom uspehu, o radu i izdržljivosti naroda i intervenciji NATO-a da zaustavi genocid nad Srbijom na Kosovu, i drugo, to je priča o uspjehu kvalitetne demokratije koja ide zajedno sa ekonomskim razvojem.

Bilo je riječi o dobrom upravljanju, borbi protiv kriminala i korupcije, ekonomskom razvoju i socijalnoj podršci kao odgovoru na potrebe građana Republike Kosovo.

Na sastanku se razgovaralo o demokratizaciji regiona, kao i jačanju saveza za suočavanje sa uticajima i opasnostima koje prete regionu Zapadnog Balkana. Članstvo Kosova u NATO-ovom programu Partnerstvo za mir, kao i unapređenje odbrambenih i bezbednosnih sposobnosti i kapaciteta Kosova, rečeno je da doprinosi održivom miru i dugoročnoj stabilnosti čitavog regiona Zapadnog Balkana.

Cijeneći dobru saradnju sa SAD u NATO-u, istaknuto je da je odbrana oblast u kojoj je Kosovo značajno povećalo svoj budžet.

"Namjeravamo da bezbjednost Kosova ima SAD kao neprikosnovenog ali sve moćnijeg partnera", rekao je premijer Kurti.

Razgovarano je o značaju dijaloga koji vodi EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, sa uzajamnim priznavanjem u centru, na putu ka evroatlantskim integracijama.

„Na sastanku je ponovljeno da se Republika Kosovo do sada konstruktivno i kreativno angažovala u procesu dijaloga i da je posvećena postizanju pravno obavezujućeg sporazuma usredsređenog na međusobno priznavanje Kosova i Srbije“, navodi se u saopštenju kabineta premijera.