Nepoštovanje saobraćajnih znakova

Zbog svakodnevnog poskupljenja goriva na Kosovu, povećana je i upotreba trotineta u Prištini koji se koriste kao prevozno sredstvo, ali zbog nepoštovanja saobraćajnih pravila njihova vožnja ugrožava građane, kažu u policiji, prenosi Koha.

Na glavnom prištinskom trgu toji tabla "Zabrana vožnja za bicikle", a koja važi i za električne totinete, međutim ta zabrana se ne poštuje.

Velikom brzinom kretanja vozači trotineta ugrožavaju građane u dijelu koji je namjnjen samo za pješake.

Za nepoštovanje saobraćajnih znakova policija sve vrijeme izriče kazne, a samo tokom juna, prema njihovim riječima, u Prištini je izdato 36 kazni za nesavjesne vozače.

"Samo tokom juna mjeseca, u okviru opštih policijskih aktivnosti, između ostalih, izdato je 36 kazni za vozače bicikala i električnih ili e-trotineta. Ove administrativne mjere izrečene su prekršiocima koji nisu poštovali signalizaciju postavljenu na ulazima i izlazima pojedinih trgova ili površina na kojima je zabranjen saobraćaj takvim vozilima", saopštila je Policija Kosova.

Vožnja velikom brzinom sa električnim trotinetima dovodi u opasnost i same vozače.

Inače, Priština je već najavila da će uredba za e-trotinete uskoro biti stavljena na javnu raspravu, a u prijedlogu dokumenta stoji, između ostalog, da će njihova maksimalna dozvoljena brzina biti 25 kilometara na čas i da će moći da ih voze samo stariji od 15 godina.