Potrošačkih korpa 14 eura skuplja

Došlo je do drastičnog poskupljenja goriva, ulja, jaja, povrća i mesa. Osim jabuka, svi osnovni artikli koje navodi Agencija za statistiku Kosova su poskupijeli. Da bi se ublažila situacija sa cijenama, ekonomista Erton Bega rekao je da treba razmotriti mogućnost ukidanja akciza i PDV-a na neke osnovne proizvode.

Istu korpu sa osnovnim prehrambenim proizvodima građani ove godine plaćaju 14 eura skuplje nego prije godinu dana.

Prema izvještaju koji je objavila Agencija za statistiku Kosova, generalno, cijene potrošačkih proizvoda u odnosu na prošlu godinu porasle su za 12,5 odsto. Litar ulja prošle godine građani su plaćali jedan evro i 55 centi, a sada je njegova cijena porasla na tri eura. Preko jedan euro skuplje se plaća komplet jaja, piletina i junetina. Prema podacima KAS-a, za jedan kilogram paprike prošlog mjeseca se plaćao tri eura i 82 centa, odnosno dva eura i 60 centi skuplje nego prošle godine. Toliko je porasla cijena brašna, hljeba, mlijeka i šećera. Od 24 osnovna prehrambena proizvoda koja su navedena u "Harmonizovanom indeksu potrošačkih cijena“ KAS-a, samo cijena jabuka je za po 5 centi snižena, a svi ostali proizvodi su poskupijeli.

Da bi se ova situacija sa cijenama ublažila, ekonomista Erton Bega rekao je da treba razmotriti mogućnost ukidanja akciza i PDV-a na neke osnovne proizvode. On je rekao da je inflacija već povećala budžetske prihode, povećanje za koje smatra da država treba da pretvori u pomoć građanima. Tako je Bega naglasio da bi, ukoliko se smanji PDV, cijene proizvoda automatski bile snižene u istom iznosu.

"Ukidanje akciza ili PDV-a na određeni period ili njihovo smanjenje bilo bi odgovarajući korak ka stabilizaciji cijena, imajući u vidu ogroman rast cijena koji se dogodio poslednjih mjeseci kao rezultat sukoba u Ukrajini“, rekao je on za portal Ekonomia Online.

Došlo je i do povećanja cijena goriva. Prema podacima KAS-a, u maju prije godinu dana litar benzina koštao je evro i 8 centi, a litar dizela euro i 5 centi. U subotu je benzin poskupeo na euro i 88 centi po litru, a nafta na evro i 86 centi. Ekonomista Emanuel Bajra rekao je da je Vladi potrebna dinamika da kontroliše nagle oscilacije ovih cijena, za koje je rekao da se kreću u skladu sa interesima naftnih radnika.

"Postoji neka vrsta oportunizma jer velike fluktuacije i velike oscilacije cijena pojedini dobavljači na Kosovu, u regionu i svuda, vide kao priliku za profitabilnost. "Ovo je zabrinjavajuće“, rekao je Bajra.

Za ovaj jednogodišnji period metar drva za ogrjev je poskupeo za skoro 10 eura. Ovo poskupljenje i opozicija smatra ogromnim. Bivši premijer Kosova, ujedno i poslanik iz redova Demokratskog saveza Kosova, Avdullah Hoti, putem Facebook objave je predložio smanjenje PDV-a sa 18 na 8 odsto za neke proizvode. On je rekao da zakon dozvoljava ministru finansija da proširi listu proizvoda po sniženoj stopi na hranu za ljudsku i životinjsku ishranu.

"Neshvatljivo je zašto ministar finansija poslije višemjesečnog enormnog poskupljenja ne smanji PDV sa 18 na 8 odsto za ova dobra, kako bi malo smanjio opterećenje porodica“, rekao je Hoti.

Vlada je do sada preduzimala neke mjere koje se odnose samo na kontrolu cijena goriva, a ne i drugih proizvoda. Konačno, prema nacrtu odluke koju je imala KOHA, izvršna vlast namjerava da smanji cijenu nafte do 12 centi. Ovim nacrtom odluke ograničena je dobit po litru goriva. Od dva do tri centa biće dobit po litru ulja za veletrgovce, dok će od šest do deset centi biti dobit po litru za trgovce na malo. Ako stupi na snagu, naftne kompanije su upozorile da će zatvoriti pumpe za gorivo. Ovom nacrtu prethodila je odluka Vlade od 1. marta, kojom su utvrđene maksimalne prodajne cijene ulja na veliko i malo. Isti je istekao 31. maja.