Politički analitičar

Poznavaoci političkih prilika na Kosovu ne vide spremnost ni kosovske ni srpske strane za nastavak dijaloga, a analitičar Artan Muhaxheri kaže da Evropska unija mora da pronađe načine da ohrabri Kosovo i Srbiju da nastave dijalog, prenosi Lajmi.

"Sa ovakvom situacijom nema logike da se dijalog nastavi. Ili se mora potpuno preformatisati ili se mora naći neki drugi način da se stranke navedu da odu u Brisel i budu efikasne. Vidimo da postoje sporadični sastanci između kosovske i srpske delegacije, ali oni nemaju efekta", izjavio je Muhaxheri.
 
Politički analitičar Blerim Burjani ne očekuje da će se premijer Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastati u bliskoj budućnosti. On čak i ne očekuje trajno rješenje, čak i ako dođe do sastanka.

"Kosovo ima samo jednu temu, pitanje nestalih, dok Srbija ima temu Zajednice srpskih opština. To su dvije teme na visokom nivou. Dakle, nisam optimista da će i ako dođe do sastanka doći do trajnog rješenja. Dakle, veoma smo daleko od trajnog rješenja", rekao je Burjani.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net