Specijalni sud

Advokat akreditovan od Specijalnog suda Artan Qerkini izjavio je da je jedini razlog zbog kojeg je optužnica portiv Hashima Thaçija i drugih proširena u ovoj fazi postupka to da Tužilaštvo spreči odbranu da se efikasno pripremi i da se postupak odugovlači, prenosi Ekonomija onlajn.

"Nema drugih razloga, samo sumnjam da ove dokaze koje su sada podneli u proširenoj optužnici tužilaštvo nije imalo ni na početku kada je optužnica podignuta, ali ovo je strateški manevar tužilaštva da odbranu drži u tenziji, a ne da joj daju dovoljno vremena da pripremi odbranu", rekao je Qerkini.
 
Prema njegovim riječima, svako proširenje optužnice izaziva odugovlačenje procesa što direktno utiče na prava okrivljenih.

"Ako Tužilaštvo nastavi sa ovim procesnim manevrima i proširi optužnicu u drugim fazama postupka, onda će se postupak sigurno odugovlačiti. Odugovlačenje postupka u ovom procesu ne bi trebalo da se dešavam jer se okrivljeni nalaze u pritvoru, a svaki procesni zakon demokratske države predviđa da se u slučajevima u kojima se okrivljeni nalazi u pritvoru, postupak treba ubrzati jer se još uvijek nalazi u zatvoru bez pravosnažne sudske odluke", rekao je Qerkini.

Qerkini je naveo da Tužilaštvo ne bi pozivalo više od 300 svjedoka da ima činjenice i dodao da Tužilaštvo nastoji da kvalitet dokaza zameni kvantitetom.

On je pojasnio da advokati treba da reaguju jer Pravilnik o postupku i dokazima ne predviđa nikakav pravni lijek za kosovske institucije u slučaju proširenja optužnice, već daje pravne lijekove za odbranu.

Advokat akreditovan od Specijalnih snaga Taulant Hodaj rekao je, komentarišiću proširenje optužnice protiv Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija, da su tačke optužnice iste i da su optuženi isti, a da je optužnica proširena u smislu nekih mjesta za koja se sumnja da su imali komandnu odgovornost.

Hodaj je dodao da proširenje optužnice daje pravo odbrani da joj se suprotstavi, dodajući da će proces biti produžen.

"Shodno tome, ovo proširenje optužnice daje odbrani pravo da se od početka protivi proširenju optužnice, a to onda produžava postupak i posljedično traje još nekoliko godina jer odbrana sada ima pravo da se usprotivi zahtevom za odbacivanje proširenja optužnice. Ovo proširenje optužnice prilično je odložilo postupak", rekao je Hodaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online