Univerzitetski profesor

Univerzitetski profesor Milazim Krasniqi smatra da kosovske institucije moraju hitno da zatraže da Parlamentarna skupština Savjeta Evrope poništi izvještaj Dicka Martyja, i da u saradnji sa SAD traže povratak specijalnog suda na Kosovu sa mandatom koji je imao u okviru Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Krasniqi smatra da je lažni izvještaj Dicka Martija na osnovu kojeg je osnovan Specijalni sud.

Krasniqi je za Ekonomiju onlajn rekao da bi Vlada u saradnji sa SAD trebalo da vrati Specijalni sud na Kosovu sa mandatom koji je u njemu imao.

"Institucije Kosova treba hitno da pokrenu diplomatsku inicijativu sa zahtjevom Savjetu Evrope da Parlamentarna skupština poništi izvještaj Dicka Martyja, koji je bio lažan i više je bio proizvod njegove saradnje sa ruskom tajnom službom. I u njemu nema ničeg stvarnog. S tim u vezi, vjerujem da SAD i EU imaju trenutak da preuzmu inicijativu po ovom pitanju jer je Rusija bila zvanični predlagač te inicijative za izvještaj Dicka Martyja, a druga tragedija je što je to prebačeno na druge institucije sa formiranjem specijalnog suda", rekao je Krasniqi.

Smatra da kosovske institucije treba da u saradnji sa SAD traže povratak specijalnog suda na Kosovu sa mandatom koji je imao u okviru Kosova jer je već, kaže, jasno da Martyjev izvještaj i formiranje specijalnog suda je bio pod pritiskom ruskih tajnih službi i trebalo bi ga osuditi.

Prema njegovim riječima, premijer Kosova Albin Kurti ne bi trebalo da gleda na bivše vođe OVK koji se nalaze u Hagu kao na političke protivnike.

On je istakao da bi pored Kosova, Albanija trebalo da se fokusirati i na zaštitu interesa Kosova.

"Vlada ima svojevrsni psihološki problem u odnosu na glavne aktere ovog suda sa političkog stanovišta. U ovom slučaju, Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Seljimija ne treba posmatrati kao političke protivnike, već treba gledati na sudbinu i istoriju Kosova jer je specijalni sud napravljen da prepiše istoriju Kosova u skladu sa ruskim stavovima i neprijateljima Kosova. Ovo pitanje treba aktuelizovati, ali trenutak je neprikladan od svega što se dešava u Ukrajini genocid monstruoznih razmjera. Nadam se da će samo Kosovo preduzeti inicijative, ali i Albanija da se fokusira na zaštitu interesa Kosova", rekao je Krasniqi.

On navodi da je takođe uvjeren da je vrijeme da SAD i EU preduzmu akciju u tom pogledu jer to pokazuje da Srbija "ne samo da je izvršila etničko čišćenje i genocid, već je nastavila sa političkim terorizmom i političkim zločinima, što je takođe bio potvrdio Dick Marty".
 
Krasniqi je rekao da je Srbija specijalizovana za propagandu rata i političkog zločina.

"Srbija ima staru naviku da noću ubija, a danju plače. Srbija ima čudnu istoriju zločina koje je mnogo puta tajno i otvoreno počinila. Cijela srpska država počiva na zločinima još od vremena cara Dušana. 1998. godine, u napadu na porodicu Jashari, saopšteno je da su se Albanci ubijali iz osvete. Srbija je specijalizovana za propagandni rat i politički zločin", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online